Нишките на времето

Самостоятелната изложба на Видка Липчева във варненската галерия Актив Арт обобщава цяло художествените търсения в  творчество на авторката, нейните инвенции и технически открития, своеобразието на изразни средства и личната естетика.  Липчева подрежда серии от текстилни пана, скулптури, акварели и живопис. Авторката, която живее и работи в Несебър се вдъхновява за своите творби от цветовете и характера на морската шир и образа на българсктата жена.

В експозицията, включваща около тридесет и пет художествени произведения са експонирани текстилни пана и склуптури, както и живописни работи, изпълнени в техниките на акварела и маслените бои.



Темата за жената е основна, наред с морските пейзажи, композициите и цветята. Тя е интерпретирана веднъж чрез жанра - женските образи и тела, втори път чрез една от основните техники, в които авторката работи – класическо и модерно текстилно изкуство. Архетипът на тъкачката, познат от митологията и приказките е женския персонаж, символ на доброто и красивото. Жената е носител на хармонията и съвършенството, затова цялостното внушение на експозията е емоционално, лирично и сантиментално.


 
Видка Липчева използва естествени и изкуствени материи като вълна, коприна, структури от мохер и ангора. Плоскостта на паното се редува с релеф, постинат чрез различни текстури, сплитки и въжета, което дава възможност за постигане на триизмерно пространствено конструиране на образите. 
 
Съчетаването на приложното и изящното в художественото пространство на експозицията прави възможно публиката да придобие цялостна представа за творчеството на тази авторка. До 9 април (понеделник), Салон 1 в Актив Арт.

Видка Липчева е родена на 07.05.1963 г. Завършила специалност текстил в Сливенската художествена гимназия. Участия в общи регионални изложби и самостоятелни изяви. Работи предимно в областта на текстила,рисувана коприна, акварел, масло, експериментира в пластиката. Притежание на нейни произведенияима в наши и чужди частни колекции. Живее и работи в Несебър.

Редактор: Петър ПЛАМЕНОВ




Станете почитател на Класа