Приказки за синьото куче

Преди дни в галерия „Париж“ се открива поредната изложба на големия български наивист Росен Рашев – Рошпака, под името „Синьото куче“.

Защо синьо и защо куче – оставяме на зрителите да разгадаят, но това, което със сигурност може да се твърди е, че всички творби са нови и доста различни от досега познатите. Ценителите и почитателите на изкуството ще се запознаят в тази изложба с много чудновати и причудливи животни, които обаче, са всъщност симпатични врани, кучета, врабци, котараци, лисици или мъдруващи във водата риби. Хората тук отсъстват, образно казано – малко ще си починем от тях. Ще се навлезе в един друг свят, който може и да е като хорския, ама си е друг.



Росен Рашев е известен с така наречените си "шити" картини. Конците и иглите присъстват неизменно в творчеството му, което включва още керамични пластики, обекти от различни материали, триизмерни картини, получени чрез апликация, както и кукли от конци и клечки. Нова техника в изложбата, в която са представени двадесет творби, е обковаването с медна ламарина, както и класическата живопис.

"Реших да си почина от иглите и конците и да направя нещо само с боя. Но работите се застъпват и продължават една в друга", казва Росен Рашев. В неговия художествен свят всяка творба си носи своята приказка, независимо дали става въпрос за фигурка, кръстена със забавно име, или пък текст, който авторът е написал на самата картина.

"Платната разказват свои истории и са рисувани по конкретен повод - нещо съм видял или нещо ме е развълнувало... Моето изкуство се зарежда от живия живот и искам да се върне в него. Стремя се към универсализмъм, но без това да е за сметка на идеите и присъствието на гледна точка", казва авторът. През голяма част от годината той работи в ателието си във врачанското село Долна Бешовица, откъдето несъмнено идват и много от автентичните образи в картините му.



Техниката на Рошпака в тази изложба също е доста различна – неизменното обшиване с дебелия конец присъства, но колоритът е вече сложен, богат и преливащ. В изложбата участва и един отделен цикъл под името „С усмивка към Миро“. Тук също се показва едно по-различно лице на Росен Рашев изразяващо се с фина техника, отсъствие на конеца и весело намигване към големия испански живописец – Хуан Миро.

Интересна, различна и изключително позитивна е изложбата „Синьото куче“. Може да бъде видяна до 31. март в галерия „Париж“.




Росен Рашев-Рошпака е роден на 15.02.1970 г. в гр. Враца. През 1989 г. Завършва Художествената гимназия “Илия Петрoв” в София. Отрано намира своя собствен път, своите истини и формули в изкуството. От началото на 90-те до днес представя творчеството си на общи и самостоятелни изложби у нас и в чужбина: на международното биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия; на Световното триенале на инситното изкуство в Братислава, в дните на Българската култура в Лондон. Носител на Награда за живопис "Дни на Ботев" - Градска художествена галерия, Враца; Първа награда за автопортрет - Градска художествена галерия, гр. Пазарджик; Награда за цялостно творчество на Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий"; Голямата награда за чуждестранен автор от биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия; Голямата награда на Музей на наивистично и маргинално изкуство гр. Ягодина, Сърбия; Голямата награда на СБХ от Национална художествена изложба "Земята на Ботев". Около 50 картини на Рошпака са притежание на колекционера на българско изкуство Хуго Вутен. Творбите му са притежание на частни колекции в България, Сърбия, Германия Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция.



Станете почитател на Класа