Необичайното изкуство на стола

ВИТРА. Дизайнерски мащаби - 100 класически стола от колекцията на Музея за дизайн "Витра" - Германия се открива в петък 27 април и ще продължи до 11 юни в Гьоте институт София. Изложбата е реализирана от Гьоте-институт и СГХГ и е част от програмата на Sofia Design Week.

В тази изложба 100 миниатюри на класически столове показват какво представлява дизайнът и каква роля играе той в индустриалния производствен процес. Експонатите дават информация за общественото, културното и икономическото развитие по времето, когато са създавани, защото на стола се пада централна роля в ежедневието на човека и поради това той е и негово отражение. Няма друга мебел, която толкова да занимава въображението на дизайнери, архитекти и художници, като стола. Той е тясно свързан с човека, представлява копие на неговото тяло и също така има ръце, крака, стъпала и гръб.



Историята на дизайна му отрежда централна роля – като обект за експерименти, двигател на новото и икона. Столът отдавна се е превърнал от предмет за ежедневна употреба в художествено събитие. Почти всички именити дизайнери и архитекти са работили в тази област. Предизвикателство за тях са били както високите конструктивни изисквания към тази мебел за сядане, така и тясната му връзка с анатомията на човека. Тъй като столът има различно предназначение у дома, в публични помещения или на работното място, той е идеалното олицетворение на комплексните изисквания, които могат да бъдат поставени към един индустриален продукт.



Намиращият се в пресечната точка на три страни – Франция, Швейцария и Германия – Музей на дизайна ВИТРА е известен в целия свят не само като модел за образцова корпоративна култура, а и като пример за това, как чрез съвместната работа на най-добрите дизайнери, художници и архитекти могат да се правят изложби, които разкриват пред посетителите нови пространства за естетически преживявания.

Най-важната функция на тази изложба обаче е чрез сетивното преживяване на изложените експонати да запознае посетителите с критерии за качество и да ги вдъхнови да вземат участие във всеобщата ни задача за естетическо оформяне на заобикалящия ни свят.
Верните на оригинала модели на класически столове в мащаб 1: 6 са показани в инсталация на постамент. Експозицията включва и табла с текстове и е съпроводена с каталог.





Станете почитател на Класа