Нощни думи

Полският институт в София организира "Нощ на литературата" на 15 май 2012 г. 18:00 до 21:00.
Инициативата предлага четене на избрани откъси от книгите „По пътя за Бабадаг” на Анджей Сташук (превод от полски: Диляна Денчева) и „Бегуни” на Олга Токарчук (превод от полски: Силвия Борисова).

В Нощта на литературата  на всеки половин час и редица известни български личности ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори. Това ще се случва освен в Полския институт в т. нар „гнезда” –  Френски, Унгарски институти, Чешки център, Алма Алтер, като карта и информация за местоположението ще може да намерите в специално издадени за събитието брошури, разположени в изредените места. Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички „читателски гнезда”, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.

От 18 до 21 ч. на всеки половин час в Полския институт откъси от книгите ще чете актрисата Маргарита Хлебарова.



Анджей Сташук (1960) – полски писател, поет, публицист, есеист, драматург, един от най-известните писатели през последните години, автор на 21 книги. Лауреат на редица престижни полски литературни награди: на Фондация за култура (1994), на Фондацията „Кошчелски” (1995), на най-авторитетната полска литературна награда НИКЕ (2005) за книгата си „По пътя за до Бабадаг” (издадена на български език прeз 2010). Неговите книги са преведени на почти всички европейски езици, в т.ч. на български, а също и на корейски.

„По пътя за Бабадаг” представлява спомени и размисли на автора от неколкократните му пътувания в страни от Централна и Източна Европа: Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Албания, Украйна, Румъния, Молдавия и Приднепровието. Авторът описва хора, нрави и обичаи, места и пейзажи, които е посетил, пътувайки с автомобил, влак, ферибот или на стоп.



Oлга Токарчук (1962) – изтъкната полска прозаичка, поетеса, есеистка, авторка на 14 книги, смятана от критиците за една от най-значимите полски писателки. Книгите й се радват на огромен успех сред читателите. Отличена е с много авторитетни награди, в т.ч. на Полската асоциация на книгоиздателите, на Фондацията „Кошчелски” (1997), най-авторитетната полска литературна награда НИКЕ (2008) за книгата й „Бегуни” (издадена на български език 2009).

„Бегуни” – основната тема, разглеждана в книгата е екзистенциалната ситуация на пътуващия човек. Заглавието ни препраща към православните старообрядци бегуни (беженци), вярващи, че светът е пропит от зло и че то е най-силно тогава, когато човек спре на едно място. Единственият начин за спасение от злото е пътуването. Книгата отговаря на въпроса кои са съвременните „бегуни” и колко такива има сред нас.



Станете почитател на Класа