Пиеро и пеперудите

ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ” организира атрактивна премиера на  CD книгите “СЛОВА“ и „8“ от Александър Илиев, която ще се състои в театъра на 16 май 2012 година от 17.00 часа.  „Слова“ ще бъде представена от поетеста Мирела Иванова; а стихове от книгата ще изпълнят актьорът Христо Чешмеджиев, Мирела Иванова и самия автор.




Другата електронна книга с цифрово название „8“ ще презентира драматургът на Театър 199 Андрей Филипов; а откъси от пиесите ще изпълнят студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.  и
Александър Илиев ще посреща с чаша вино и ще дадва автографи.

Вечерта ще продължи с оригиналния ням моноспектакъл на Илиев  „ПИЕРО“.   

Александър Илиев е роден на 1 октомври 1956 година в гр. София. Учи в МЕИ (днес Технически университет) в специалност „Изчислителна техника“ 1976-1979, ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (днес НАТФИЗ) в специалност „Режисура за драматичен театър“ 1980-1985, Университет на Театъра на нациите в Барселона, Испания, специалност „Комедия дел‘Арте“ и „Антропология“ 1985. Изучава много традиционни театрални, философски, лечебни и бойни системи на Европа и Азия. Работи като щатен преподавател (доцент и доктор) в НАТФИЗ и редовен гост-преподавател в Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA. Води майсторски класове в десетки университети на четири континента. Ръководи научни и спортни експедиции по света, трекинги и поклоннически пътувания.



Режисьор, антрополог, актьор, клоун и мим. Илиев създава няколко театрални формации, повечето от които функционират и до днес. Ръководител е на телевизионно и фотостудио; президент на клуб по театрална антропология. Автор на повече от 200 сценария за пантомима, театър и кино.

Режисьор на над 170 спектакъла у нас и в чужбина в почти всички сценични направления – от пантомима до опера. Постановчик на пластика, боеве, танци, пантомими и сценично движение на над 150 спектакъла по българските и световните сцени.

Сценарист, режисьор и оператор на над 50 научни и документални филма; телевизионни сериали, предавания и състезания. Снима като актьор в българското игрално кино, в копродукции и в чуждестранни филми.

Сред многобройните награди, които Александър Илиев е получил са:
Голямата награда за пантомимен маратон – Мюнстер 2006 г.
I-ва награда за изпълнение на пантомима на Фестивала във Верона 1992 г.
I-ва награда за изпълнение на пантомима на Фестивала в Падуа 1989 г.
I-ва награда за изпълнение на пантомима на Фестивала в Москва 1985 г.

 
 

Станете почитател на Класа