Емил Георгиев: От "Екогласност" с години водим тежка битка за опазване на околната среда

Като представители на природозащитна партия, продължила гражданските и демократични идеи, изразявани последователно от Обществения комитет за екологична защита на Русе от 1988 г. и Независимо сдружение ”Екогласност” от 1989 г.,  с години водим тежка битка за опазване на българската природа. Особено тежка беше тази битка през последните три години, когато фронтално се сблъскахме  с организираната сила на държавната власт и финансовата мощ на олигархичните  структури на Прокопиев, Ковачки, Пешов и кой ли не още,  на фирми като „Дънди Прешъс”, „Аурубис” и „Горубсо Кърджали”, чиито огромни нарушения срещу околната среда бяха съзнателно прикривани  от ръководствата на МОСВ и МИЕТ.
През последните 2 години в тази зала на БТА, от страниците на десетки печатни медии и от ефира на много национални и регионални телевизии ние представяхме безброй доказателства за нарушения на българското и европейско законодателство в областта на околната среда, както и неопровержими доказателства за тежки поражения върху околната среда, нарушили невъзвратимо екологичното равновесие в много райони  на страната.
Най-големи безобразия и най-голямо ощетяване на държавата се извършват при добив на подземни богатства. Подземни богатства, които по Конституция принадлежат на всички български граждани.
България е в тежка икономическа криза, с отчайващо най-беден европейски народ, на първо място по самоубийства и самозапалвания. И в същото време няма друга държава, която позволява несметнатите подземни богатства да пълнят джобовете на феодали като Прокопиев или да се изнасят в чужди държави от „Дънди Прешъс” и „Аурубис”. Концесионните такси са обидно малки . Като пример концесионната такса, която Прокопиев заплаща на държавата за 1 т. добит варовик е 46 ст., а продажната цена на ТЕЦ е не по-малка от 27 лв./т., т.е. 58 пъти в повече. Концесионната такса за тон добито злата е около 2% и в държавния бюджет влизат също символични суми, при положение, че преди приватизацията държавата е имала печалба от близо 2 милиарда лв/година.  Сега, тези огромни средства,  вместо да постъпят в държавния бюджет, а от там да се разпределят за образование, здравеопазване и достойни пенсии,  пълнят джобовете на богопомазани шепа олигарси.
 Фирмата, която доказано извършва най-големи нарушения на законодателството и нанася необратими поражения на околната среда при добив на каолин, кварцов пясък и варовик  е  АД„Каолин” на красавеца Иво Прокопиев. Използваме определението  красавец, защото въпросното лице страда, когато го наричаме олигарх.
Благодарение на вас журналистите, сагата на мерчлерци  стана достояние на българската общественост, за което много ви благодарим. За съжаление, срещайки организираната сила на властта и парите, ние дадохме и скъпи жертви – двама души от инициативния комитет на гр.Меричлери, изправили се срещу безумията на прокопиевци, напуснаха този свят. Петко Стойков, покосен от инфаркт, и председателя на инициативния комитет, незабравимия Танко Русев, покосен от левкемия. Страдаме за тях, и в същото време това ни прави още по-силни и безкомпромисни .
Дни преди да напусне този свят Танко каза:”НЕПОКЛАТИМИ СА ТИЯ! МАФИЯ”! Да, ние се сблъскваме с мафия. Това са хора без морал, без скрупули, без чувство за вина, но сме убедени, че рано или късно тези екологични престъпници  ще  заплатят за греховете си.
Затова продължаваме битката и настояваме за най-строга отговорност от такива като Прокопиев, монополизирали и феодализрали добива на подземните богатства в разрез с изискванията на Конституцията. Такива,  които  трупат  милиарди за сметка  на унищожена  природа, частна собственост, историческо наследство и убиват надежда на хората за справедливост и достоен живот.
След като правителството на ГЕРБ избяга  от власт и отговорност, ние от „Екогласност” се надявахме президента Плевнелиев да докаже, че като  истински държавен глава милее и за опазването на красивата българска природа.
Нас не ни вълнува неговото имотно състояние, на което би завидяло и Агенцията за недвижими имоти, а за палатите му простосмъртния българин не би могъл и да сънува, но се надявахме да назначи служебно правителство, което наред с всички други ангажименти, ще потърси отговорност от фирмите, нарушили българското и европейско законодателство в областта на околната среда, както и от държавните служители, прикрили   екологичните им престъпления.
Надявахме се, въпреки публичната тайна, че президента, както и екс министрите Дянков, Трайков и Караджова принадлежат към кръга „Капитал”, т.е. към т.н. финансова империя на  Иво Прокопиев, който е творение на Иван Костов и кръга „Агнешки главички” през 2000-та година, в последствие специализирал се като експерт по ограбване на подземните богатства  по време на управлението на НДСВ и достигнал пълен разцвет по време на управлението на ГЕРБ.
За най-голямо съжаление, президента не можа да се освободи от прегръдката на Прокопиев и за министър на околната среда назначи неговото протеже Юлиан Попов, който даде първото доказателство, че ще продължава практиката  МОСВ   да се прикрива  нарушенията  в околната среда.
За да не бъдем голословни – преди 2 седмици,  на 19 март  внесохме в МОСВ сигнална записка, в която информираме министър Попов  за огромно нарушение в района на с.Дойранци, община Каолиново и за престъпление по служба, извършено от директора на РИОСВ-Шумен. Вие разполагате със копие на сигналната ни записка, но ще разясня случая за тези зрители, които в момента наблюдават нашата пресконференция, още повече, че Прокопиев и компания ни обвиняват в лъжи и клевети и предявяват искания за огромни компенсации.
И така ……………

Вие знаете, че  изпратихме сигнала  за нарушенията на „Каолин” на кариера „Великан” в района на гр.Меричлери, община Димитровград до комисия „Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните”   към Европейския парламент в Брюксел. На 18 март получихме официален отговор лично от председателя на комисията г-н Матиас Гроте.

В тази връзка съм поканен на среща в Брюксел в периода 22-26 април и ще взема участие в пресконференция в пресцентъра на Европейския съюз, на която пресконференция ще запозная журналистите как фирма  „Каолин”, с протекцията на изпълнителната власт  извършва огромни престъпления  срещу околната среда. Ще търся среща с представители на комисия ОЛАФ  и ще ги запозная как със съдействието на държавни служители се злоупотребява със средства на ЕС. Ще представя в Брюксел и информация за сериозните проблеми при предоставяне на средства по ОП „Околна среда 2007-2013”.Разполагате с копие на тази информация.

Даваме си сметка, че ще продължаваме да срещаме противодействие и трудности /дела срещу мен/, но на срещата в Брюксел ще потърсим  съдействие и от  европейските зелени. Затова  сме убедени, че заедно ще постигнем  големи успехи.
    Разполагате  и с второто ни писмо до министъра на околната среда и водите. В това писмо настояваме за незабавното освобождаване на зам.министрите Евдокия Манева и Малина Крумова, директора на ПУДОС Галина Симеонова, както и директорите на РИОСВ в Хасково, Шумен, Бургас, Варна и Стара Загора, всичките те прикрили и съдействали за извършване на престъпления срещу околна среда, с което са застрашили здравето и живота на хората в районите на горе цитираните инспекции.
    Съответните доказателства ще представя на срещите си в Брюксел.
Приемаме  решението,  Евдокия Манева да остане  зам.-министър  в служебното правителство и  повишаването в длъжност зам.министър на  досегашния шеф на Управляващия орган  на ОП”Околна среда” Малина Крумова, като цинична подигравка с хилядите български граждани, протестиращи срещу беззаконията, извършвани от МОСВ през последните 3 години  и доказателство, че  новия министър ще продължи същата убийствена политика спрямо българската природа.
Заварено ръководство на МОСВ има огромни грехове. Припомняме, че в качеството си на министър на околната среда Евдокия Манева носи лична отговорност Витоша да не бъде обявена за национален парк, въпреки подписката от 50 000 души, които събраха нашите приятели от Зелената партия.   Същата госпожа е и в основата на даването на скандалната концесия в полза на “Юлен“АД в Пирин, скандалните решения за депата за битови отпадъци в Ямбол /с.Хаджидимитрово/ , Дупница /на не повече от 200 м. от с.Джерман, р.Джерман бъдещата магистрала Струма/. Жителите на районите се дигат на протести, и какво ли не още, в т.ч и прикриване беззаконията на Прокопиев и Ковачки.
За ПК”Екогласност” оставането на Евдокия Манева,  Малина Крумова и Галина Симеонова на работа в МОСВ е ясен знак, че ръководството на министерството, под мъдрия поглед на Президента Плевнелиев ще продължава политиката на защита на частни и корпоративни интереси.
Затова в писмото до служебния министър на околната среда ние категорично настояваме  терцата дами  да бъде освободена от заеманите  постове в МОСВ.
След като служебния министър на околната среда не желае да се заангажира с търсене на отговорност от виновните лица, ние от „Екогласност” пристъпваме към организиране на граждански протест-шествие против ръководството на МОСВ и Президента, който явно ги покровителства, под наслов:  
„Президентът и ръководството на МОСВ- съучастници в прикриване на екологични престъпления”.

 Насрочваме  протеста  за 8 април /понеделник/ от 11.30 ч. със шествие, което ще започне от сградата на МОСВ на бул.Мария Луиза и ще завърши на площада пред Президентството.
Ако до кая на м.април не се освободят горепосочените дами, ще настояваме за оставката на министър Попов и президента Плевнелиев.

Б.В.
    




Станете почитател на Класа