Модерни автори идват от Австрия

Виенски акционизъм – от живописта до действието е логото на изложбата, която се открива на 11 юни в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Става дума за творби от колекцията на Музея за модерно изкуство, Фондация „Лудвиг” (MUMOK), Виена. На откриването ще присъстват министърът на културата на Австрия г-жа Клаудия Шмид, под чийто патронаж е изложбата, и министър Стефан Данаилов.
Виенски акционизъм е най-емблематичното австрийско течение, което – макар и просъществувало много кратко (1960-1971) – оказва сериозно влияние върху международното развитие на авангарда и разширява границите на понятието. То се бори с консервативните ценности както в живота, така и в изкуството, като противопоставя на традиционните жанрове на живописта, скулптурата и графиката директна работа в пространството с човешкото тяло, с различни течности и обекти. Акциите на представителите на движението разчупват множество табута в опита си да постигнат по-истинско физическо и психическо преживяване на реалността. Освен пърформанси важни методи на изразяване са филмите и фотографията.
Основните представители на „Виенския акционизъм” са художниците Гюнтер Брус, Ото Мюл, Херман Нитч и Рудолф Шварцкоглер. Тяхното творчество ще бъде представено най-пълно в изложбата. Освен това ще бъдат включени произведения на световни художници, като Джаксън Полък, Емилио Ведова и Ив Клайн, които предшестват „Виенския акционизъм” с опитите си да се отдалечат от живописната повърхност. Включени са творби и на артисти, като Марина Абрамович, Вито Акончи, VALIE EXPORT, Йоко Оно, Кароли Шнийман, чиито акции и послания се асоциират с критичния тон на „Виенските акционисти” по социални, политически и художествени въпроси.
Изложбата включва 61 произведения: фотографии, отпечатъци, филми, живопис. Придружена е от каталог на български и английски език.

Станете почитател на Класа