Музей пази очилата на Шуберт и палката на Караян

Александър Александров, ВИЕНА
Специално за „Класа“


Виена е била и ще си остане музикалното сърце на Европа. Защото всяка стъпка в аристократичния град припомня, че тук са живели и творили едни от най-изтъкнатите композитори и диригенти на отминалото хилядолетие. Достатъчно е до споменем виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, Романтикът Франц Шуберт и разбира се фамилията Щраус – великите майстори на мелодията, от чиято музика Виена се опиянява и днес. В австрийската столица се намират световноизвестни музикални центрове, като Виенската Щатсопера, дружеството на музикантите „Мюзикферайн” с прочутата златна концертна зала, откъдето всяка година на 1 януари 152 телевизии излъчват концерта на виенските филхармоници. Никак не е чудно, че град с толкова богата музикална история има своя музей на музиката.
Той се намира в самия център на града и заема четири етажна сграда, като на всеки етаж има тематично разположени експозиции. Сградата е историческа, а в помещенията на първият етаж е живял самият Ото Николай – авторът на шедьовъра „Веселите уиндзорки“, изтъкнатият композитор и диригент, основател на виенската филхармония. Неговият кабинет е запазен и до днес, а посетителите могат да се снимат с восъчната му статуя. Останалите зали на първия етаж разказват историята ни филхармонията от основаването и до ден днешен. В малка зала, оборудвана с най-съвременна техника, можете да гледате и слушате с кристално качество записи на новогодишните концерти на световноизвестния оркестър. В специална витрина са изложени палките на всички диригенти на филхармонията от основаването и до сега. Тук е и палката на най-прочутия диригент на всички времена – легендарния Херберт фон Караян.
Соносфера се нарича експозицията, разположена на втория етаж. Тук ще се пренесете в тайнствения и магичен свят на звуците. В предверието ви посреща купулообразен екран, на който се проектира изображение на човешки ембрион, а около вас звучи това, което ембрионът чува в утробата на майката в различните етапи от развитието си. По-нататък в специално оборудвани зали ще можете да правите различни звукови експерименти, като сами създавате звуци чрез огромни музикални инструменти. Имате възможност да видите как е устроено човешкото ухо и да чуете звуци от различни места на земята – будистки храм, Манхатан, оживен арабски пазар.

Преди да пристъпите към следващият етаж, необичаен експеримент ще провокира музикалните ви способности. Ще имате възможност по виртуален път лично да дирижирате виенската филхармония. В ръцете си държите диригентска палка, снабдена със сензори, улавящи дори най-малкото ви движение, а на екран пред вас ще виждате оркестъра. От вас се иска само да си изберете произведение от предложения списък и дирижирането може да започва. Темпото и силата на свирене зависят от вас. Ако не се справяте добре, някой от музикантите на екрана ще стане и ще ви се „скара”, след което ще можете да опитате отново.

Третият етаж ще ви пренесе в света на виенската класика. Тук ще се докоснете до музикалния свят на велики композитори, оставили незабравими музикални произведения. Във всяка една зала ви очаква последователно среща с живота и творчеството на виенските класици: Хайдн, Моцарт, Бетовен, представителя на епохата на романтизма Шуберт, кралят на валса Йохан Щраус, както и Густав Малер – бележит композитор и пръв диригент и директор на виенската Щастопера. В залите можете да видите интересни експонати като препарирания папагал на Хайдн (порода Жако), очилата на Шуберт, Първите скици за декорите на „Вълшебната флейта” на Моцарт, черното бомбе и белия шал на Йохан Щраус.

Четвъртият последен етаж на този изключителен музей е посветен на бъдещето на музиката. Тук можете да създавате своя музика посредством най-новите съвременни компютърни технологии. Всеки посетител може да се превърне в композитор, създавайки свои уникални музикални образци.

Станете почитател на Класа