Кларинетист променя „Гинес"

Книгата на рекордите “Гинес“ има необичайна нова категория - най-продължителна кариера като кларинетист, съобщи Асошиейтед прес. Рекордът е поставен за първи път от Станли Дръкър, главен кларинетист на Нюйоркската филхармония. Той се пенсионира на 80 години, след като е свирил на повече от 10 000 концерта с оркестъра през 62-годишната си кариера. Вчера вечерта на представление на филхармонията в центъра "Линкълн" Дръкър изпълни соло в "Концерти за кларинет" на Арън Копланд. Рекордът му бе обявен непосредствено след това с текста: "Най-дълга кариера като кларинетист има Станли Дръкър (САЩ, роден на 4 февруари 1929 г.), който е свирил професионално 62 години, 7 месеца и 1 ден до 4 юни 2009 г.).
Дръкър е музикантът, свирил най-дълго с Нюйоркската филхармония. Той е участвал в над 10 200 концерта. Това е повече от 70 процента от концертите в цялата история на оркестъра, основан през 1842 г.
Дръкър е приет в оркестъра през 1948 г. Той става главен кларинетист през 1960 г., когато ръководител на филхармонията е Ленард Бърнстейн. Станли Дръкър е свирил с 400 диригенти.

Станете почитател на Класа