Опера за българската чест

Дълго подготвяна бе премиерата на „Янините девет братя" в Софийската опера. Затова, когато завесата се вдигна за пръв път пред публика на 22 март, залата притаи дъх в очакване на изненадата. Българско оперно заглавие рядко се появява в афиша, а творбата на Любомир Пипков, макар призната за начало на модернизма в музикално-сценичното ни изкуство, е поставяна твърде рядко. Една от малкото предишни постановки е на Пламен Карталов, но на сцената в Русе. Сега маестрото отново се връща към творбата, която от десетилетия изкушава фантазията му, за да ѝ придаде по-различна, по-модерна „опаковка". Наситена с фолклорни елементи и същевременно модерно зрелищна.

Писана през 30-те години на ХХ век, „Янините девет братя" е позната на малцина специалисти. Сюжетът – да, известен е: Яна има деветима братя рудари, най-големият от които, Георги Грозника, избива от завист и ревност останалите, но възмездието идва от ръката на собствената му сестра... Каква обаче е музиката? Как една фамилна трагедия изглежда в очите на съвременния човек? И как общата атмосфера на България от края на XIV век, когато османците малко по малко завладяват земите ни, ще „стои" в днешния политически контекст?

Много бяха въпросите, надеждите – също, макар с известен скептицизъм. В първите сцени всичко изглежда и звучи леко странно, действието върви бавно, а солистите, пренавити от желанието си да са перфектни, някак не го постигаха. В антракта заваляха полярни коментари на различни езици, тъй като в залата присъстваха десетки оперни директори и експерти от Европа и Северна Америка. Чуваше се и „много ми харесва", и „не ми харесва". Но никой не оспори факта, че Пипков е написал вълнуваща музика, преплитайки европейската традиция с българската.

След антракта представлението сякаш се събуди. Действието стана по-наситено, солистите се „разпяха", хорът и оркестърът извайваха красиви музикални картини. Впечатляваща сценография и костюми (включително кукерски и бабугерски), дело на Свен Йонке и Станка Вауда. Силно присъствие на Петър Бучков в образа на Георги Грозника. В ролята на Яна слушахме Габриела Георгиева, на Ангел – Костадин Андреев. На сцената бяха още Румяна Петрова, Гергана Русекова, младите надежди Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов, Стефан Димитров и др.

„Янините девет братя" не е обикновена драма със сълзлив семеен сюжет. Пипков, който е и съавтор на либретото, е писал опера за честта на народа си без задръжки от политическа коректност. Поразяващата чума присъства буквално и метафорично на фона на опожарените села.

Станете почитател на Класа