Агата Кристи, номер 1 по смъртоносни отвари

„Класа”

Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи.

Днес Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четиридесет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата „Първата дама на криминалния жанр”.
Неотдавна литературната общност бе развълнувана от новината, че са открити два непубликувани досега разказа на Агата Кристи. Те лежали сред тетрадки, писма и лични документи на писателката. И в двата разказа главен герой е така познатият спретнат, мустакат белгийски детектив Еркюл Поаро, пише "Ню Йорк таймс“.
Новите произведения на Кристи бяха открити от нейния почитател и изследовател Джон Къран. Той се е занимавал с разшифроването на 73 тетрадки на писателката, която тя е водила в течение на половин век. Тетрадките бяха открити преди няколко години в лятната резиденция на Кристи - имението "Гринуей", в графство Девън.
Разказите ще бъдат включени в книгата на Къран „Тайните тетрадки на Агата Кристи: 50 години тайни в процеса на написване“, която ще бъде публикувана през септември 2009 г. Книгата ще разглежда как автор от калибъра на Кристи е работил и очертавал идеите си. Тя ще разкрие и бележки по романите, отпаднали сцени и алтернативни финали, включително че Кристи първоначално е планирала да изпрати Мис Марпъл, а не Поаро в Египет в "Смърт край Нил".
Гениалната писателка е била голям специалист по приготвянето на смъртоносни разтвори. Това установиха двама немски учени след обстойно изучаване на творчеството на криминалната авторка. Именно убийствата чрез отравяне и Изтокът са двете централни теми в произведенията й. Тези моменти произлизат от биографията на писателката, омъжена за известния археолог Макс Малоуън, който направил множество експедиции, съпровождан от знаменитата си съпруга.
По време на Първата световна война Агата Кристи работела като милосърдна сестра в болница. Именно тогава тя написала първата си детективска история, в която жертвата била погубена чрез отрова. Полицейският комисар в оставка, белгиецът с огромни мустаци Поаро, разкрил престъплението, което станало първото в легендарната му кариера.
След констатирането на факта, че в повече от половината произведения на криминалната авторка жертвите умират от отрова, двама берлински лекари решили да направят изследване, за да изяснят таланта на Агата Кристи в забъркването на фатални смеси.
Докторите Фолкмар Шнайдер и Бено Риселман определили, че сред разнообразните отрови, използвани от писателката, наред с цианкалия фигурират такива смъртоносни вещества като стрихнин и солна киселина. Сред тях бил даже талият, малко известен тежък метал, получен за първи път през 1896 година и използван в едно от най-нашумелите убийства година по-късно. На писателката бил известен този случай и прибегнала към опасната отрова във "Вила "Белия кон", произведение, написано през 1961 г. В него лекарят, разглеждащ тялото на жертвата, така и не разбрал, че убиецът е използвал този метал, за да умъртви жертвата си.
Знанията, които имала Агата Кристи за действието на талия спасили живота на човек. През 1997 година в една от болниците на Лондон постъпило момиче със загадъчни симптоми и специалистите се затруднили да поставят диагноза. Една от сестрите, която по същото време четяла "Вила "Белия кон", забелязала, че това е типичен случай на натравяне с талий.
Берлинските лекари забелязали също, че писателката била добре запозната с отровното действие на никотина. За пръв път той бил използван за убийство през 1850 година. Фолкмар Шнайдер и Бено Риселман стигнали до извода, че детайлите, описани в книгите на кралицата на детективските романи, свидетелстват, че тя е голям специалист в тази област.
Развлекателната стойност на романите на Агата Кристи не подлежи на съмнение. Но те имат и друга ценност - ако се изучават внимателно, могат да се избегнат много грешки, правени при поставяне на диагнози.
Агата Кристи е родена през 1890 година в Англия. Омъжва се за пръв път на 24-годишна възраст по време на Първата световна война. Съпругът й Арчи Кристи е пилот. От този брак се ражда дъщерята Розалин. В живота на писателката има тъмна страница, за която тя никога не е искала да говори. Това става, когато майка й починала, а съпругът й иска развод, за да замине с нейната секретарка. В декемврийска нощ на 1926 година колата на 36-годишната тогава Агата е намерена изоставена на пътя. От писателката обаче няма и следа. 11 дни по-късно тя се появява в един крайбрежен хотел, където се регистрира на името на любовницата на мъжа си. Тя не знае коя е и публикува във вестник писмо, с надеждата, че някой ще я познае. По-късно роднините й я откриват. От този удар Агата се съвзема, след като се лекува при психиатър.
С ободрено самочувствие Агата заминава за Багдад с „Ориент експрес“. По време на пътешествието си се запознава с Макс Малоуън, археолог, с 15 години по-млад от нея. Омъжва се за него, без да обръща внимание на критиките по свой адрес. Писателката почина през 1976 година на 85-годишна възраст. Съпругът й я надживя само с две години.

Издателство „Ера“ пуска две нови заглавия от поредицата на великата авторка:


Свидетел на обвинението и други разкази

Съдебен процес за убийство има неочакван развой, когато съпругата на обвиняемия се изправя пред съда, ала не в негова защита... Изпаднал в беда човек, търси подслон в отдалечена къща... Млад мъж чува пронизителен вик за помощ...
Тази брилянтна колекция, носеща името на най-знаменития разказ на Агата Кристи, съдържа десет бисера от неподражаемата кралица на жанра.


Невероятната кражба и други истории

Как жена, държаща пистолет в дясната си ръка, е успяла да се простреля в лявото слепоочие? Каква е връзката между видението на призрак и изчезването на секретни документи? Как куршумът, убил сър Джървейз, е счупил огледало в другата част на стаята? И кой е разрушил завинаги един любовен триъгълник? Еркюл Поаро се залавя с разрешаването на четири загадъчни случая – всеки с непредсказуема и неочаквана развръзка.

Станете почитател на Класа