ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, НИМА МОЖЕ ДА ИМА ОПЕРА БЕЗ ПЕВЦИ?

Уважаеми господин Премиер, възможно ли е да съществува опера без певци?

Това е аналогична ситуация на абсурда да имате болница без лекари ... ?

Здравият разум и световната практика са категорични: "Не!".

Но, в България, за пореден път се оказва, че всичко е възможно.

 

5

 

Опера без певци? Този абсурден казус става реалност, защото кметът на Благоевград реши да връчи предизвестия за прекратяване на договорите на тримата певци-солисти, част от екипа на КАМЕРНА ОПЕРА БЛАГОЕВГРАД!

 

Съставът на уникалния за страната културен институт по ведомост е 32-ма души, а бюджетът за 2018-та година е 240,000 лева. Всички служители - от чистачката до уволнените артисти, заедно с техническия персонал и художника, са назначени на минимални заплати. Без директорът естествено, а как и иначе би било възможно? Приходите за миналата година, по изявления на общината, в резултат на некадърното управление на операта са цели 1, 350 лв. - също своеобразен рекорд.

 

Обявената вчера като "фалшива" новина, анонсираща закриването на Камерна опера Благоевград, днес се оказва жестока реалност. Като отстраниш певците вече нямаш опера, а само оркестър.

 

Логика и здрав разум в идиотското решение за уволненията - няма! Може би кметът и хората около него считат, че след като отстранят шест човека от състава (по изявления в медиите) ще компенсират средствата за разход, породен от увеличения праг на минималната заплата?

Или нечий болен мозък на местен фактор е решил, че операта е отживяло изкуство и не е нужна на града?

 

Апропо, решение на Общинския съвет за преобразуване на културния институт от опера в оркестър или градска капела - няма!!! Както и за трансформация на щата!!! Тогава?

 

Отстраняват неудобни персони или решението е принципно (и на инат) за осакатяване на камерния оперен театър в Благоевград?

И то на фона на задаващата се инвестиция от 1,750,000 лв. за ремонт... Но, в какво ще бъде превърната операта утре, създадена през 70-те години от академик Пламен Карталов - сега директор на Софийската опера, образцов мениджър с преизпълнение на приходната част на Първия оперен театър в България?

 

Ако няма управленски капацитет в града, цари безхаберие и неграмотност по отношение на целите и мисията на Камерна опера Благоевград, то нека местните корифеи в управлението да се допитат до нашия изтъкнат оперен режисьор и блестящ успешен мениджър за това как се управляват публични средства и как се реализират приходи в сферата на културата. Но, вече десетки години акад. Карталов признава, че никой не се е допитвал до него. И плачевните резултати с операта в Благоевград са налице. Най-безумното в казуса е, че, вместо да се търси нов мениджър, се посяга на артистите, които са само трима?!

 

Срамота, нали г-н Премиер? Поне за мен - като българин!

 

Да, аз лично се срамувам от цялата тази история, която едва вчера излезе в публичното пространство . Въпреки опитите да бъде заметена под килима, да бъде представена за "фалшива" новина или като политическа атака на опоненти.

 

Защото нищо фалшиво няма в некадърното управление и лошите финансови резултати, в посегателството срещу културната традиция и камерния оперен театър в града, в унижението да бъдат уволнени с предизвестие млади талантливи професионалисти, които са останали в страната си, за да работят и да правят изкуство за 560 лв. на месец!

 

Как Ви се струва, господин Премиер?

Аз съм потресен!!!

 

Чудя се дали свободните вече певци няма да дойдат да попеят под прозорците на "Дондуков" своите предколедни песни, които са част от концерта им, изнесен в деня на тяхното отстраняване днес?

 

Ясно е, че е нужна воля: за компетентно и разумно решение, за контрол над едноличното самоуправство, за париране на безхаберието, за превантиране на опитите за съсипване на вече съграденото, за блокиране на опитите за разрушаване и подмяна на значението и ролята на регионалните културни институти.

 

Аз питам:Защо мълчи Съюзът на музикалните и танцови дейци и г-н Почекански по казуса? Защо мълчат Министерството на културата, Комисията по културата и медиите в 44-ото Народно събрание, Вокалният факултет и Музикално-сценичната катедра на Мизукалната академия...???

 

Мълчанието е съучастничество!

 

Господин Премиер, моля Ви, вразумете местните началници в Благоевград!

Спасете Камерната опера в Благоевград от местната власт!

Фалшивата новина се оказа реалност.

Зная, че Вие можете да спрете всичко това!!!

 

Защото трябва да има и утре!

Нали?

 

eoa1dgz6wxfa1bu2gj1p

Станете почитател на Класа