Кен Хенсли: С група "Сънрайз" сме братя


Кен Хенсли от "Юрая Хийп" пее довечера в столичния Sofia Live Club в подлеза с фонтаните на НДК. Рок легендата е почетен гост и участник в първия July Morning концерт, който се провежда в София. Музикалното събитие е с начален час 22.30. Феновете на звездата ще присъстват и на официалната промоция на макси сингъла Sunrize... on a July Morning, съвместно парче на Хенсли с българската група "Сънрайз". В 5.32 часа тази сутрин Кен Хенсли посрещна на българска земя първото юлско утро на 2009 г. Ритуалът събра над 5 хиляди българи край каварненското село Камен бряг. На морския бряг легендарният клавирист, композитор, продуцент и вокал на „Юрая Хийп“ изпя култовото си парче July Morning заедно с колегата си Джон Лоутън и група Б.Т.Р. Кен Хенсли е написал сам или в съавторство най-хубавите песни на „Юрая Хийп“ от 70-те години на миналия век. Той работи с групата от 1969 до 1980 година. Има издадени 23 албума с „Юрая Хийп“, 16 самостоятелни, както и две книги. Живее в Аликанте, Испания. В България идва за втори път.

- Господин Хенсли, с какво усещане посрещнахте слънцето на 1 юли на българска земя?
- За мен 1 юли - July Morning, е един изключително специален ден, точно защото повече от 35 години посрещаме първото юлско слънце. В България, на морския бряг край Каварна, това усещане е още по-вълнуващо. Атмосферата е страхотна – красивият морски бряг и младите хора, дошли да изразят усещането си за свобода още повече ме зареждат с енергия. Контактът с публиката е най-важен за успеха на всеки концерт. Вашата публика ми допада, усещам богатата й душевност. Българите са непреклонни, свободомислещи хора, които вече чувствам като свои братя.

- Защо държахте непременно да бъде докаран вашият хамонд орган?
Аз винаги свиря с хамонд орган, както и „Сънрайз“. Той е незаменима част от моя звук и от звученето на група „Сънрайз“.

- Някакви специални изисквания към храната в България?
Всичко, което съм консумирал досега у вас, е било прекрасно. Особено българското вино.

- Вие ще участвате в първия July Morning концерт в София. Какви са очакванията ви?
- Зареден съм с много позитивна енергия и вярвам, че ще се получи неповторимо изживяване, не само за българската публика, но и за мен самия, както винаги е било на концертите със „Сънрайз“. В България усещането е доста по-различно от други места. Тук контактът с публиката ме изпълва по много особен начин и ме кара да усетя хората. Изживяванията са неповторими и аз винаги ще ги нося със себе си. Затова съм благодарен на моите братя от група „Сънрайз“, които предложиха своето приятелство, подкрепа и професионализъм. Без тях това нямаше да се случи.

- С кои парчета ще зарадвате българската публика в Sofia Live Club?
- Разбира се, залагаме на макси сингъла SUNRIZE…on a July Morning. Това е моят първи продукт, записан с българска рок група и произведен в България. Моят приятел и колега Георги Мархолев от „Сънрайз“ бе първият човек, който през 2005 година дойде и ми каза, че с песента July Morning се посреща първото юлско слънце всяка година в България от 70-те години до днес.
По време на концерта в Sofia Live Club ще представим на публиката за пръв път видеоклипа на песента July Morning.

- Имате ли планове за още проекти със "Сънрайз" ?
- Както вече споменах, ние сме братя с обща кауза, а тя е - да промотираме по света не само своето творчество, но също така и философията на свободната мисъл и дух. Така че пред нас има още много предизвикателства. Предстои ни дълъг път, чиято първа крачка правим с инициативата си 1 юли да бъде приет като официален български празник.

- С какво ново ще зарадвате милионите си фенове по света?
- В момента записвам албум, който ще бъде на пазара в Европа до края на ноември тази година. В него има доста широко българско участие – вокалистките на „Сънрайз“ - Павлета Семова и Мариета Янева, Георги Мархолев ще запише китари. Също така певицата Александра Цълкова участва в една от песните ми с Глен Хюс, но водещо е участието ми в July Morning. Албумът S.O.S. (Sound Of Sunrize) ще бъде дистрибутиран в Европа, както и ще участвам като певец, органист и консултант за либретото на рок операта на Георги Мархолев и „Сънрайз“ - The Fall of the Rain. Кампанията July Morning ще бъде целогодишна. Като част от нея плануваме концерти в Созопол и Белоградчик. Желанието ни е да подкрепим Белоградчишките скали като едно от новите чудеса на света.


Интервюто взе Долорес Витанова

Станете почитател на Класа