Окъпаха и реставрираха Вълко Червенков и Ленин

Елиана Митова

Гипсова фигура на комунистическия лидер Вълко Червенков, дело на скулптора Владимир Гиновски, и мраморна глава на Ленин, изваяна от Стойо Тодоров, бяха измити и реставрирани вчера в двора на Националната художествена галерия (НХГ).
Двете скулптури, потънали в прах, бяха извадени от мазето на бившия царски дворец с помощта на малък подемен асансьор. Реставраторката Ирена Герасимова ги окъпа с течаща вода и сапун, отмивайки старателно с четка напластената от времето кал. После Вълко Червенков, разрязан на две, попадна в ръцете на скулптора Кирил Матеев, чиято задача бе да възстанови отчупените краища, пръсти и орнаменти от фигурата. Пробитата куртка на комунистическия лидер бе запълнена със смес от кълчища и гипс и лъсна като нова. Подобна реставрация претърпяха и пръстите. Със стари намачкани вестници бе запълнен потрошеният постамент, който също бе замазан с гипсов разтвор. Скулптурата светна под лъчите на обедното слънце, а придобитата от времето патина й придаде очарователен ретро оттенък. Самото сглобяване на Вълко Червенков стана в изложбената зала, където двете части на скулптурата бяха качени на ръце.
Червенков и Ленин са част от мащабната изложба „Образи от подземието“, която се открива на 9 юли в НХГ. В експозицията ще бъдат представени живописни платна и скулптури от соца, които са съхранявани в мазетата на бившия Партиен дом както и в хранилищата на галерията. За щастие експонатите са били спасени от нелепата участ на мавзолея, взривен пред очите на софийската общественост само защото бил символ на комунистическото минало. Ако бе останал, той можеше да се превърне в уникален музей на тоталитаризма.
„Образи от подземието“ обаче не е просто елементарна панорама на творчеството на българските художници от времето на соца. Защото между експонатите има великолепни произведения на изкуството, които ще привличат зрителя във всички епохи. Става дума за поколения живописци и скулптори, оставили трайна диря и в българското, европейското и световното изкуство.




Бисера Йосифова, куратор на изложбата: Подхождаме към проекта без носталгия
Не подхождаме към този проект носталгично, а професионално. Мнозина в наши дни си мислят, че всичко започва от тях. А истината е съвсем друга. От хранилищата на Националната художествена галерия и от мазето на бившия Партиен дом извадихме изключително интересни творби. Сигурна съм, че те ще провокират интерес у публиката. Ще покажем известното платно „Георги Димитров пред Лайпцигския процес“ на Петър Михайлов, което не е излагано много отдавна. Както и една уникална живописна творба - „Конференция на първенците от ТКЗС“, рисувана през 1953 г. от класа на Дечко Узунов. А в този клас са Калина Тасева, Лиляна Дичева, Владимир Гоев. От Калина Тасева съм чувала, че им разрешили да рисуват в малката зала „България“, защото картината била много голяма – 4.76 на 3.50 метра. Това платно не е излагано, само веднъж е публикувано в сп. „Изкуство“. А в него, съвсем естествено, се усеща и присъствието на самия Дечко Узунов. За всеки ценител на родното изкуство възможността да види подобно творение е повече от вълнуваща.

Станете почитател на Класа