"Филмови нощи във Филипополис" тръгна под тепетата

Фестивалът “Филмови нощи във Филипополис” стартира снощи с премиерата на новата лента на Джони Деп “Обществени врагове”. Филмът на Майкъл Ман, в който на Деп партнира Крисчън Бейл, разказва историята на един от най-прочутите американски гангстери - Джон Дилинджър, и бандата му. Премиерата бе единствената прожекция на цена от седем лева. Всички останали филми могат да се гледат срещу символичните 5 лева.
През 19-те фестивални дни ще бъдат реализирани 36 прожекции, всяка вечер от 21.15 ч. и от 23.30 ч. На единадесетото издание на кинопанорамата ще бъдат показани 30 филма, разпределени в различни тематични рубрики. Освен галапрожекциите на нови продукции като “Обществени врагове”, “Уличен бой”, “Трансформър- Отмъщението”, “Гранд Торино”, “Марадона” на Костурица, “Рок Радио” и др. организаторите на феста са подготвили няколко златни заглавия за киноманите.
Феновете на Никита Михалков могат да гледат култовия “Жесток романс”, а почитателите на Джет Ли ще имат шанса да го видят в първия му филм от 1982 г.- култовия “Манастирът Шао Лин”. В класическата програма са включени още “Амадеус”, “Есенна соната”, “Кика”, “Матадор” и др. Ценителите ще се кефят на “12 режисьори за 12 града“ , “Звуково огледало” – документално предложение на режисьора Мика Каурисмаки с музиката на Били Кобъм, “Човешки истории” – създаден по новели от Габриел Гарсия Маркес, Халед Хосейни, Роберто Савиано, Елфриде Йелинек и Тони Морисън.
Предвидени са и прожекции на фестивални хитове от минали кинопанорами - “Козелът”, “Любов по време на холера”, “Вики Кристина Барселона”, “Иберия”, “Завръщане в Брайдсхед”, “Музиката на Истанбул”, “Лудост посред лято”. Особено внимание е обърнато на любими ленти от близкото минало, събрани в рубриката “Филмов лексикон”- “Играчът”, “Буги нощи”, “Флирт за една нощ”, “Глутница кучета”.

Станете почитател на Класа