Дарина Такова открива “Опероса”

„Класа“

Оперната прима Дарина Такова е звездата на тазгодишния елитарен фест “Опероса”, който се открива на 28 август в Евксиноград. Тя участва в спектакъла “Човешкият глас” по едноименната опера на Франсис Пуленк, с либрето на Жан Кокто. Режисьор е британецът Тим Хопкинс. Представленията са само три, специално за тях е конструиран летен театър в близост до замъка Евксиноград.
В духа на аглосаксонската традиция приходите от фестивала се използват за благотворителни цели. Тази година те ще бъдат дарени на деца, болни от рак.
Една от най-интересните сценични творби на Пуленк е едноактната опера за женски глас „Човешкият глас” по либрето на Жан Кокто. Изпълнявана е от големите примадони на ХХ век. Франсис Пуленк я композира през 1959 г. „Човешкият глас” е пиеса монолог. Действието се развива в Париж, където отчаяна жена на средна възраст говори по телефона с любовника си от последните 5 години. На следващия ден той ще се жени за друга. Монологът проследява душевното сломяване на жената. По пиесата на Кокто има телевизионна адаптация на ABC Stage 67, в която през 1966 г. участва Ингрид Бергман.
Операта е изпълнена за първи път в Париж в Opеra Comique на 6 февруари 1959 г. със солистка френското сопрано Дениз Дювал. Нейният глас е с характерен крехък, изящен звук, интонационна прецизност с очевидна липса на вибрато и специфичен начин на артикулация, като изпяването на вокала малко изостава от ритъма. Диригент на премиерния спектакъл е Жорж Претр – така е оформено едно интересно трио музиканти, които творят заедно до смъртта на Пуленк.
Самата Денис Дювал изгражда образите на Ел в „Човешкият глас”, на Терез в „Гърдите на Тирезиас” и Бланш дьо ла Форс в „Диалози на кармелитките”, т.е. във всички опери на Пуленк. Тя е тясно свързана с него – в известен смисъл той я „открива” за публиката. До края на живота на композитора те пътуват много и концертират като песенно клавирно дуо. През последните години Пуленк е на мода в оперния свят. Към творчеството му е пристрастна и легендарната прима Райна Кабаиванска, която участва с огромен успех в “Диалогът на кармелитките”.

Станете почитател на Класа