Топстилистите умеят да създават легенди

Диди Миткова

Една от вечните максими в шоубизнеса е, че зад всяка успяла знаменитост стои един гениален стилист. Те винаги са на задна линия, не се надпреварват за медийното внимание, но в голяма степен това, с което сме запомнили звездите по света, е именно тяхно дело. Светата троица на най-добрите стилисти се попълва от Филип Блоч, Патриша Фийлд и Рейчъл Зоуи. В днешно време, когато знаменитостите продават повече от която и да било реклама, човекът, който ги облича, е на практика всемогъщ. Тримата най-известни са с най-високите хонорари, като само хонорарът на Рейчъл Зоуи е над 6000 долара на ден.
Рейчъл Зоуи е известна в модните среди като магьосницата от Лос Анджелис. Няма дизайнер от висшия ешелон, който да пропусне да й изпрати покана за ревюто си или просто безвъзмездно да й предостави две-три рокли от последната си колекция. Зоуи дори пусна модна линия със семплото название "Zo", което трябва да значи "go" със Зоуи стил. На нейния вкус се доверяват звезди като Кийра Найтли, Салма Хайек, Дженифър Гарднър и Парис Хилтън. Именно тя трансформира Линдзи Лоън от спортна тийнейджърка в елегантна дама и помогна на Никол Ричи да се вземе в ръце по "фешънски" и я превърна в новото рекламно лице на Джими Чу. Сред любимите й клиентки са Никол Ричи и Миша Бартън. Може би именно заради тях имиджът на Зоуи се свързва с въпроса за анорексията. Според „Сънди таймс“ общото между тях е, че „имат ръце като клечки за зъби и твърде малки лица за огромните слънчеви очила, които Зоуи ги насърчава да носят" . Такъв е и стилът на самата стилистка - 34-годишна миниатюрна дама, която според злите езици изглежда 10 години по-възрастна.
Запазена марка в стила на стилистката е манията по ултратесни дънки, къси сака и високи токове. По образование Зоуи е социолог и психолог. На 13 г. майка й я води в Париж и естествено оттам малкото момиче се прибира с чисто нова чанта Louis Vuitton. Горе-долу от същата възраст чете модната библия Vogue. Първите й клиенти са тийнзвезди като Бритни Спиърс и „Бекстрийт Боис". Основен принцип на модния експерт е да облича своите клиенти всеки ден, а не само за събитие. А освен култа към слабото тяло, има още нещо, заради което сравняват Кейт Мос и Рейчъл Зоуи. Американката признава възхищението си от британския топмодел. „Тя успява да изглежда изключително сякаш без никакви усилия. Може да носи дрехи за 5 или за 5000 долара. Няма никакво значение."
Когато говорим за най-добрите стилисти, не можем да пропуснем консултанта на сериала „Сексът и градът“ Патриша Фийлд. Именно благодарение на нейния избор марки като „Джими Чу“ и „Маноло Бланик“ се превърнаха в мания за всяка уважаваща себе си дама. Благодарение на нея Кари Брадшоу, т.е. Сара Джесика Паркър, спечели прозвището "модната икона на малкия екран". Червенокосата стилистка успя да направи модата главен герой в шоуто и повлия на стила на обличане на цяло поколение жени по света. Освен това Патриша се грижи и за стайлинга на филмовата му адаптация, облича актьорите от "Грозната Бети" и остави незабравимо присъствие с подбора на костюми за мегахита "Дяволът носи Прада".
В магазина й в сърцето на Ню Йорк могат да се открият автентични предмети и дрехи от сериала като например синджирчето с име, направено емблематично от Кери.
В призовата тройка на стилистите се нарежда и бившият манекен на бельо Филип Блоч. Неговото прозвище е „любимецът на "Кодак Тиатър", тъй като за наградите „Оскар“ годишно съветва и облича поне 10 знаменитости. Негови клиенти са Сандра Бълок, Холи Бери, Никол Кидман, Дрю Баримор, Дженифър Лопес и съпругата на Уил Смит, Джейда Пинкет. Негова е заслугата за уникалната визия на Холи Бери при получаването на първата си златна статуетка.

Станете почитател на Класа