Маестро Найден Тодоров води във Виена Софийската филхармония

  • Празнично събитие в навечерието на Коледа. Софийската филхармония заминава за Виена и ще свири в "Музикферайн" - един от символите на света на класическата музика.  На 5 декември нашият най-добър симфоничен оркестър ще музицира в Златната зала - мястото, откъдето се излъчва традиционният новогодишен концерт на Виенската филхармония. В програмата на концерта са „Жар птица“ от Игор Стравински, Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак и Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, чието произведение ще прозвучи за втори път в тази зала след 1922-а.
  • В своята 91-годишна история Софийската филхармония е концертирала досега само веднъж в „Музикферайн“ – през 2000 г., под диригентството на Емил Табаков, със солисти Николай Гяуров, Александрина Милчева, Иван Момиров и Мариана Цветкова. Събитието е било под патронажа на г-жа Антонина Стоянова, съпруга на тогавашния български държавен глава Петър Стоянов, и в присъствието на дипломатическите представителства във Виена. Концертът на 5 декември също е под патронажа на държавния глава, президента  Румен Радев. Събитието е посветено на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия.
  • На диригентския пулт застава  директорът на Филхармонията, виенският възпитаник маестро Найден Тодоров.
  • Билетите за концерта на Софийската филхармония в „Музикферайн“ са на цени от 5 до 68 евро. Засега по-голямата част от тях са продадени. Виена е град с музикални традиции, а една славянска програма винаги буди интерес в немскоговорящия свят. 

Станете почитател на Класа