Отиде си авторът на химните на СССР и Русия Сергей Михалков

Известният руски поет и писател, създал текстовете на химните на СССР и Русия Сергей Михалков, напусна този свят на 96-годишна възраст, съобщават руските медии. Бащата на носителя на „Оскар“ Никита Михалков ще остане в историята на руската литература с над 250 басни, стихотворения за деца и десетки държавни отличия. Новината за смъртта на баща му заварила Михалков-младши в Кан, който веднага прекратил посещението си и отлетял за Русия.
Сергей Михалков обичаше приживе да казва, че “много е преживял и то не просто като свидетел, а като участник”. В предговора към една от последните му книги той пише: “Аз се родих в Царска Русия, на четири преживях революцията, наблюдавах образованието в СССР , на 78 години трябваше да видя с очите си и разпада на държавата, в която вярвах и обичах до последно”, не крие разочарованието си той от последните събития в Русия. Михалков е и човекът, на когото принадлежи епитафията, изписана на паметника на незнайния войн в Москва: “Името ти е неизвестно, подвигът ти - безсмъртен”.
Писателят никога не е крил, че е силно повлиян от Илф и Петров, както и от Зощенко, с когото дори са били приятели. Толстой пък е човекът, посъветвал Михалков да започне да пише басни. Първите, излезли изпод перото му, са посветени на Сталин.
Благодарение на неговото творчество баснята заема достойно място в съветската литература. Освен поезия, проза и публицистика, значим дял от творчеството му са неговите преводи, сценариите му за мултипликационни и игрални филми. През 1962 г. създава и всесъюзното сатирично киносписание «Фитил»., на което е главен редактор.
Сергей Михалков е бил Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Сталинска награда, кавалер на Ордена на Св. Андрей. Носител е и на международната награда "Хитър Петър" (Габрово, 1979 г)
На български език негови стихове са публикувани в книгите: "Телефон" (1954), "Как Мецан си намери лула","Чичо Стьопа" (1955), "Веселите зайци" (1964, 1972), "Празникът на непослушните" (1972, 1981), "А у вас" (1978).
Негови произведения са продадени в близо 300-милионен тираж в Русия и зад граница.

Станете почитател на Класа