Мадона в София – клишето се оказа истина

Диди Миткова
Розалия Банкова
Людмила Куюмджиева


Човек разбира колко истина има в клишетата едва когато ги преживее. Затова „Мадона взриви сцената“, „Мадона покори България“, „Мадона възпламени софийската публика“ звучат изтъркано, но вярно. Защото самата Мадона се е превърнала в клише за успеха, за Кралицата на попа, за това, как въпреки липсата на кой знае какви певчески данни можеш да покориш световната музикална сцена и да изкараш милиарди. И в събота вечерта клишето, че Мадона е най-голямата звезда в момента, се превърна в истина.
Точно в 21.59 ч „чудото се сбъдна“. След едночасово закъснение Материалното момиче на поп културата се появи пред българските си фенове, както подобава на една кралица – върху трон. За първи път певица от подобен ранг включва в концертния си график и малка София, където привлече публика от 60 хил. души. Столицата се оказа предпоследна спирка от най-мащабното турне на соло артист за всички времена - „Лепкаво и сладко“ (Sticky And Sweet). Точно тези определения пасват идеално за атмосферата на стадион „Васил Левски“ в събота вечерта. Към тях може да се добави и мръсно, особено в района около стадиона. Тъй като част от запалените й фенове си бяха организирали палатков лагер и бяха забравили да си съберат отпадъците от предишната нощ, на влизане почитателите трябваше да прескачат огромни купчини боклуци, шишета и дори хавлиени кърпи.
Въпреки че предварително бяха обявени драконовски мерки за сигурност и бяха забранени фотоапаратите, на влизане нямаше нито детектори за метал, нито охраната пребъркваше особено обстойно феновете. Все пак по време на концерта личната охрана на певицата сигнализира българските си колеги за жена с камера, която записва всичко. Тя моментално бе посочена и предупредена да престане.

Професионалист докрай

Мардж прекара в България едва 8 часа – един работен ден, като не си позволи да напусне работното си място (сцената и бекстейджа на стадиона) нито за минута. Нямаше интервюта, нямаше фотосесии за папараци, нямаше и бисове. Дори и екипът от българска страна почти нямаше достъп до певицата. По неофициална информация тя е проявила желание да посети гроба на Петър Дънов. Той е основател на философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Принципите на учението се доближават до кабалата, в което силно вярва и поп иконата. Затова и на самия концерт, въпреки че се преоблече с повече от 12 тоалета, Мадона не се разделяше с червения конец на киткатa си, предпaзващ от "злото око".
Грандиозният концерт, осъществен благодарение на „София мюзик ентърпрайсис“, беше по-скоро театрално представление, с точно определено начало и край. Като че ли и българските фенове си знаеха, че любимката им няма да излезе отново, след като на огромните видеоекрани се изписа Game over, и не направиха опити да я аплодират за бис. Из целия свят Мадона е известна с това, че никога не си позволява да пее, след като е приключила концерта си. По време на цялото шоу на „Васил Левски“ поп иконата остана вярна на себе си и не спираше да провокира публиката с неприлични танци, вдигаше си полата и размаха среден пръст. Концертът премина през няколко части, всички подкрепени от впечатляващи визуални ефекти. Бяхме свидетели на това, как тя и нейните танцьори се возят в стар модел на "Ролс Ройс" по времето на песента Beat Goes On, как подскачат на въже, все едно се намират в училищен двор, и дори и на импровизиран боксов мач. При изпълнението на парчето She is not me, певицата буквално разби клишетата за себе си, като танцува с четири момичета, които символизираха най-известните й сценични образи. Една от танцьорките беше облечена с прочутия сутиен с конусовидни чашки, който Мадона набързо смъкна, друга бе с къса руса перука, която бе свалена.
Украинската циганска група „Трио Колпако“ пък направи нов аранжимент на La Isla Bonita, като вкара малко ритми и цигански романси в концерта. По време на парчето Мадона призова публиката да пее заедно с нея, като самата тя слезе от сцената, за да насочи микрофона към феновете. Кулминацията на шоуто беше изпълнението на песента Give It To Me, когато поп иконата вдигна всички на крака и накара целия стадион да подскача заедно с нея.
На връх 51-вия рожден ден на Майкъл Джексън Мадона почете паметта му с обръщението If you want to make the world a better place, take a look at yourself and then make a change. Освен това уникален двойник на поп певеца представи Лунната походка - запазена танцова стъпка на Джако. В края на концерта Мадона и всичките й танцьори сложиха по една бяла ръкавица – отново в знак за почит към Краля на попа.

Технически проблеми

Типично по български, техническите проблеми не отминаха грандиозното шоу. Още при подготовката преди излизането на Мадона на сцената един от панелите на спускащия се цилиндър се развали, но екипът на певицата реагира бързо. По време на самия концерт един от централните екрани на мултимедията прекъсна, но едва за няколко минути по време на песента You Must Love Me. Зрители от публиката в по-задната част на стадиона се оплакаха, че в края на изпълнението е имало моменти, в които гласът на поп кралицата не се е чувал от високия бийт. В крайна сметка повечето коментари след края на концерта бяха: „Шоуто си заслужаваше.“ Последният концерт на звездата е в столицата на Израел Тел Авив. Той ще се проведе на 2 септември.


В цифри

Според Книгата на рекордите на Гинес Мадона е най-успешната певица на всички времена със състояние от 490 млн. долара. През своята 27-годишна кариера мегазвездата издава 19 албума, продадени в рекордните над 500 милиона копия, печели 7 награди „Грами“ и прави няколко супермащабни и ултрауспешни световни турнета.
Със Sticky & Sweet тя подобри собствения си рекорд за най- печелившо турне на солов изпълнител. Обиколката спечели 280 млн. долара от продажба на билети през миналата година. Поп кралицата триумфално пристигна в София с най-мащабната и пищна продукция, която някога се е случвала у нас. Тя имаше 250 души екип, 3500 аксесоара и дрехи, 36 дизайнери, създали сценичните костюми за турнето. Пристигна с 28 танцьори и музиканти на сцената и 69 китари, 10 от които - специално за нея. Всичко необходимо за мегапродукцията се придвижваше с 68 камиона. Всеки от албумите на Мадона е влязъл в Toп 10 в САЩ с изключение на ремиксите You Can Dance и Remixed & Revisited. Тя е направила повече видеоклипове, излъчени в МТV, от всеки друг певец и е избрана от зрителите на телевизията за видеоикона на всички времена. Ако напишете в Google Madonna, ще излязат 84 600 000 резултата.

Станете почитател на Класа