„Дийп пърпъл“ оглася Античния театър в Пловдив

„Класа“

Стартът на тазгодишния „Салон на изкуствата“ в Пловдив се превърна в сензация! Легендата от „Дийп пърпъл“, кийбордистът Джон Лорд, долетя специално у нас, за да открие голямото културно събитие под тепетата. В Античния театър снощи прозвучаха класически кавър версии на „Дийп пърпъл“, както и солови проекти на големия музикант. В грандиозния концерт участваха и Оперното филхармонично дружество на града, басът Ивайло Звездомиров от „Те“, Венко Поромански (барабани) и Дарин Василев (китара).
Градът посреща уникални културни проекти от цял свят, включени в салона - изложби, театрални постановки, музика в различни жанрове, улични представления на магическото и цирковото изкуство, обещават организаторите.
В Националната есенна изложба в Балабановата къща
в Стария град тази година са включени експозиции на Матей Матеев - почетно участие, Моника Роменска, Ангел Китипов, Невена Дякова-Чавдарова, Михаела Иванова, Димитър Къркеланов и Здравко Палазов.
В центъра за съвременно изкуство Баня Старинна от 4 септември ще може да се види и проектът After Ego, който има за цел да материализира идеята за края на егоцентричната епоха в изкуството. Свои инсталации, пърформанси, видео и фотографии ще представят 17 художници от България, Косово и Сърбия. Сред тях са Светозара Александрова, Йелена Бокич, Ана Виленица, Станимир Генов, Лулзим Зекири, Фиторе Исуфи Коя.
В деня на откриването 4 септември в 18 ч. започва пърформанс на Венелин Шурелов, наречен Tabula Rаsa.

Международният куклен фестивал "Двама са малко - трима са много"

е от 3 до 7 септември. Ще бъде открит с истинска суперпродукция, макар и куклена - "Едип. Празникът на ослепяването", дело на театрите в Пловдив, Бургас и Стара Загора. В програмата участват театри от Монреал, Тел Авив, Ереван, Азербайджан, както и българските "Ателие 313" и "Ариел" от София, трупите от Сливен, Добрич, Хасково. Шоу на кокили и огнено шоу ще представи трупата "Файертер" от София.
Мюзикълът "Котки", постановка на Музикалния театър, ще открие на 10 септември XIII есенен международен театрален фестивал.
На „Сцена на кръстопът" ще бъдат представени едни от най-атрактивните български постановки.
Народният театър „Иван Вазов“ е подготвил "Слуга на двама господари" от Карло Голдони, Малък градски театър "Зад канала" е избрал "Перла" от бразилеца Мауро Рози, "Сълза и смях" ще зарадва зрителите с "Казанова" на Диана Добрева, "Сфумато" със "Сънят на Гогол" на Маргарита Младенова и Иван Добчев, Пловдивският театър с премиера - "Живите от мъртвата махала" на Петър Анастасов, Пазарджишкият театър с "Изкуството да смиташ боклука под килима" по Ингмар Бергман на режисьорката Десислава Шпатова, Сливенският и Хасковският театър.
Пловдив защитава честта да бъде назован културна столица на България, каза солистът-цигулар Марио Хосен. С неговото съдействие на 17 септември започва
музикална академия ORPHEUS,
в която ще вземат участие едни от най-известните солисти в световната класическа музика. Сред тях ще се откроява големият диригент и флейтист Филип Бернолд от Франция.
Режисьорът Джеки Стоев ще бъде председател на официалното жури на 17-ия фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”, който ще се проведе от 18 до 25 септември.  
От 5 до 10 октомври в новотел „Пловдив" отваря врати и XXXIV международен телевизионен фестивал „Златната ракла".
Есенният салон на изкуствата ще бъде закрит с концерта „Полъх от Виена" на девическа хорова формация „Евмолпея" на 22 октомври.

Станете почитател на Класа