Студент подели награда с Любо Денев

Емерих Амбил, 26-годишен студент на проф. Стефан Драгостинов в Нов български университет, завоюва Втора награда на международния конкурс за композитори „София 2009“. Младокът дели отличието с аса Любомир Денев. Емерих е отличен за творбата си „Ария и Токата”, а Денев за неговия „Носталгичен концерт”. И за двамата лауреатството е подкрепено с по 1000 евро.
Жури, председателствано от известния композитор Георги Минчев, обедини усилията на автори от ранга на Велислав Заимов, проф. Пламен Джуров и емблематичните за новата музика на Германия и Испания творци Паул-Хайнц Дитрих и Карлос Галан. Те присъдиха трета награда и 500 евро отново на ученик на проф. Стефан Драгостинов – 27-годишният Данаил Танев, който участва в конкурса с творбата си „Фрагменти”. Отличието на ансамбъл „Софийски солисти” и 500 евро отиват при Ондрей Шарек (1979 ) от Чехия.
С тези конкурсни партитури прославеният ансамбъл „Софийски солисти” се стреми да разшири репертоара си по посока на музиката на ХХI век.
Това не е първият успех на композиторската школа, която Стефан Драгостинов гради от няколко години в Нов български университет.
През миналата есен сегашният лауреат Емерих Амбил грабна първата награда на международния конкурс по композиция „Проф. Марин Големинов” в конкуренция с автори на музика от цял свят.
Самият Стефан Драгостинов през 80-те години получи прозвището „снайперист на международни конкурси” заради неизменно първите награди, които завоюва на големи състезания по композиция. Под неговия прицел попаднаха конкурсите „Гаудеамус” в Холандия, „Шокхаузен” в Италия, „”Онегер” – Франция, „Симон Боливар” – Венецуела, „Фернандо Песоа” – Португалия. Сега маестрото учи своите студенти как да се борят чрез майсторско нотно писмо.

Станете почитател на Класа