Царят на тангото идва у нас

Бандонеонистът номер 1 в света, аржентинецът Родолфо Медерос, пристига у нас на 17 ноември, когато ще изнесе концерт в столичната зала “България“. Със своето трио, което включва Армандо де ла Вега (испанска китара) и Серхио Ривас (контрабас), Родолфо Медерос ще изпълни своите виртуозни и емоционално заредени интерпретации на класически пиеси от златната ера на тангото до наши дни.
Родолфо Медерос е гениален музикант. Неговата енигматична личност е оказала дълбок ефект върху тангото, развивайки авторски стил, изпълнен с неповторим дух и човешки емоции. След като свири с колоси на танго музиката като Астор Пиацола и Освалдо Пулиезе, в средата на 70-те години на миналия век решава да търси своя собствен стил. Именно желанието да търси новото и да изследва неизвестното му позволява да се утвърди като една от най-ярките фигури в съвременното танго.
Родолфо Медерос притежава забележителна дълбочина на изразa и покорява публиката с чувствителната проницателност на своите интерпретации. Той извлича всяка нота дълбоко от корените на тангото, изсвирвайки я със стил и маниер, характерни за най-изкусните артисти. Освен като изпълнител, Родолфо Медерос е известен като аранжор и композитор на широка гама пиеси - от популярни танго произведения, до джаз и симфонични творби за различни инструментални групи. През годините той се утвърждава и като един от най-изтъкнатите преподаватели и автори на текстове, свързани с бандонеона, допринасяйки за формирането на много от съвременните млади изпълнители на този инструмент.
"Бандонеонът има способността да въздейства на човешката душевност и да отразява нейната меланхолия. Едно е да изкажеш тъгата с думи, друго е да я почувстваш. Няма друг инструмент, който да говори този език и да изразява така добре това чувство", разказва Медерос.
Заедно с триото на Родолфо Медерос на сцената на зала "България" ще излязат и аржентинските танцьори на танго Наталия Гамес и Габриел Анхио, известни с динамичния си танц и спиращата дъха елегантност. Техните имена са добре познати на любителите на тангото както в Буенос Айрес, така и по света. Изявявали са се на почти всички големи световни сцени с легендарната танго трупа, TangoX2, участвали са като маестрос на повечето значими международни танго фестивали, а от 2001 г. ръководят своя собствена танго формация, Plan B.
"Силно вярвам, че истинското изкуство трябва да докосва духа и съзнанието. Трябва винаги да се опитва да проникне в дълбините на душата, понякога дори стихийно и яростно", твърди музикантът.
Билети за концерта на Родолфо Медерос могат да се купят в мрежата на „Тикет Плюс“ (http://ticketplus.bg) в интернет и на касата на зала „България“, в „Дюкян Меломан“, супермаркети „Пикадили“.

Станете почитател на Класа