Пиер Ригал открива Sofia Dance Week с "Асфалт"

„Класа“

Второто издание на фестивала Sofia Dance Week стартира от днес с двойна премиера на сцените на Националната опера и балет и Театър “София”. Почитателите на танцувалното изкуство ще имат уникалната възможност да се докоснат до майсторското изпълнение на едни от най-големите световни танцьори.
Тази вечер в Националната опера и балет експлозивният френски хореограф и изпълнител Пиер Ригал и танцовата му компания Derniere Minute ще представят спектакъла "Асфалт". Хореографията е инспирирана от градския живот и ще бъде пресъздадена на сцената от петима хип-хоп танцьори. На фона на огромен блок светлина като в комикс ще се прожектират, надбягват и преобръщат надолу с главата градски митове и легенди, клишета и стереотипи. Вечните герои на улицата ще разиграят своите истории за любов, война, революции, слава, красота.
На втория ден (25 септември) в Театър „София“ италианката Алесандра Кристиани ще представи своя разказ-танц за най-деликатния преход на жената от пубертета до началото на зрелостта. Сама на сцената с голото си тяло, Кристиани ще изследва неотложната нужда от първична идентичност – тялото, с всички негови мрачни желания, ексцентрични фантазии, болка и екстаз.
"Ерекция" пък ще е първият соло спектакъл на Пиер Ригал в съавторство с Орелиан Бори.
Двете миниатюри - Reverb (тялото в криза) и Ductus (ръководство за езда на мъртви коне), ще са българското участие във феста. Със своите композиции в неделя, на 27 септември, Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Мирослав Йорданов от Kinesthetic Project заедно с трупата на балет „Арабеск“ ще докажат на нашата публика, че танцувалните им умения не отстъпват по нищо на световните звезди. А в понеделник, петия фестивален ден, танцовата компания Gauthier Dance ще изнесе сборен спектакъл, съставен от 7 миниатюри.
Полският хореограф и танцьор Миколай Миколайчик ще сюрпризира публиката с "Очаквайки”. Танцувалното му шоу ще е вторият соло спектакъл във фестивалната програма, който третира темата за голотата.
Последните два закриващи дни от програмата на Sofia Dance Week 2009 ще бъдат показани Solo #2 – Frequences ("Соло#2 – Честоти").
В почти пълен мрак Solo #2 – Frequences ще изследва всички възможни движения на човешкия торс с математическа прецизност, безгранично въображение и виртуозност.

Станете почитател на Класа