Софийските локви оживяха в галерия

Инсталацията “Софийски локви” на Марианжела Анастасова представи снощи галерия “Шипка” 6. Чрез оригинални смесени техники на колаж и акрилни бои върху сребърно фолио и катранена мушама за покриви художничката пренася контраста между отчайващата тъмнина на асфалта по софийските улици и отразеното късче небе в локвите.
“Когато всичко ти се струва отчайващо тъмно и черно като катрана на асфалта, виж светлината в локвите, там е част от небето”, казва самата Анастасова и споделя, че такива силно контрастни чувства могат да предизвикват у нея само софийските локви.
По думите на Марианжела Анастасова отражението във водата е много по-магично от простото отражение в огледало. Така инсталацията се превръща в екзорсизъм, в магия или в закваска,нов вид изкуство - шаманизъм. Неслучайно древните българи са използвали водата за пречистване на души, припомня художничката.
За Марианжела “Българският чадър” се оказа много добър символ. “Знаете ли този чадър от нашето минало, с който беше убит писателят Георги Марков в лондонското метро? Може ли да обърна представите на света за България и от другата страна на “Българския чадър” да светне малко вода, събрала част от небето”, разсъждава художничката.
Освен експозицията в галерията бе представено видео, създадено от ученици на Марианжела Анастасова от Англо-американското училище в София. Намерението на художничката е изложбата да стане интерактивна и да се допълва с намеса от посетителите, както и произведения от колеги художници и фотографи, провокирани от темата за софийските локви.

Станете почитател на Класа