Вадят на търг рисунки на Кристо

Проекти, саморъчно рисувани от най-известния жив художник в света – Кристо, за първи път се появяват на българския пазар. Те ще бъдат разиграни на търг на аукционна къща „Сезони форум” на 29 септември от 18 часа в хотел „Шератон”. Това са произведения от 1980 и 1987 година, които в момента се предлагат и на западни аукциони на тройно по-високи цени. Творбите стигат до търга от наши сънародници зад граница, лични приятели на Кристо и Жан-Клод, които получили картините като подаръци преди години. Началните цени на творбите са 4600 и 5300 евро. В същото време две световни аукционни къщи предлагат работи от тези серии на цени съответно 14 890 долара и 16 000 евро. Двата колажа от търга на „Сезони” са минали през експертния съвет на СБХ, който ги е оценил на 18 000 и 20 000 лв. (9200 евро и 10 200 евро)
  Първото произведение е „Опаковани сгради в Манхатън” (70х55 см цветна литография с колаж – плат, конец, план на Долен Манхатън). То изобразява част от града, нарисуван от Кристо. Върху литографията Кристо е опаковал с плат два небостъргача, после със замах е нарисувал гънките, с които ще пада платът. Изображението е триизмерно, релефно и носи цялата атмосфера на Кристовите произведения. В момента испанска аукционна къща предлага подобна работа на Кристо от същата серия за 14 790 долара. Втората творба, която ще бъде разиграна на 29 септември, показва как би изглеждала „Шанз Елизе“, ако красивите дървета по протежението й се покрият с прозрачен полиестер. Творбата бе предложена на 20 юни от италианска аукционна къща на цена 16 000 евро.
И двете произведения са изключително въздействащи. Те смайват публиката с идеята колко много един град зависи от своите символи и как би променил атмосферата и излъчването си, ако тези символи се покрият. 
Подобни произведения на Кристо красят почти всички световни музеи в света – „Метрополитен“ - Ню Йорк, „Гугенхайм“, „Помпиду“. За съжаление в нито един български музей все още няма такава негова творба. Досега на търговете в България са се появявали само етюди от студентските години на Христо Явашев, преди той да стане Кристо – най-често учебни портрети и пейзажи. Въпреки че в тях личи ръката на бъдещия гений, те нямат реална пазарна стойност извън нашите ширини.
Неотдавна в интервю за българска телевизия Кристо и Жан-Клод обвиниха българските колекционери, че не притежават нито една тяхна творба. Те тълкуват това като доказателство на факта, че никой в България не се интересува от тях. Това е и техният отговор на въпроса защо артистите не идват в България. Търгът на 29 септември би трябвало да покаже дали двамата творци са прави. Двете картини на Кристо могат да бъдат видени до 29 септември в галерия „Сезони”, където са подредени всички експонати за предстоящия търг.




Станете почитател на Класа