„Дамата с камелиите“ се завръща

Мари Къналян

След повече от 15 години отсъствие от българската сцена един от най-рядко поставяните балетни спектакъла в световен мащаб - "Дамата с камелиите” , се завръща триумфално у нас. Заслугата е на „Жокер Медиа“, която в сътрудничество с Националната опера и балет осъществява проекта в рамките на „Славянски дом“.
На 13 и 14 ноември всички почитатели на балета ще могат да се насладят на фееричната постановка на сцената на операта в София. Двата премиерни спектакъла са под патронажа на Н.Пр. Стефано Бенацо, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия у нас.
От броени дни билетите за тези дати са пуснати в продажба и могат да бъдат закупени от касите на Националната опера и балет и НДК. Техните цени са в диапазона от 20 до 50 лева.
"Дамата с камелиите” е по музика на безсмъртната „Травиата“ на Дж. Верди. В основата е прочутият едноименен роман на Дюма-син. На сцената с изразните средства на танца оживява трагедията на куртизанката Виолета Валери. Хореографията и постановката са дело на Ирен Шнайдер (Германия), с помощник-хореограф Дмитрий Передугов (Русия). Художник по костюмите е Стефан Станисиц (Полша), а сценограф – Еберхард Матиас (Германия). В спектакъла са ангажирани първите сили на родната балетна сцена.

Станете почитател на Класа