Роса Моро де Андрес, директор на института “Сервантес”: Топжурналисти от Испания идват в София


Г-жа Роса Моро де Андрес встъпи неотдавна в длъжност като директор на института „Сервантес“ в София. Тя идва у нас от Тел Авив, където е оглавявала същото културно средище. Била е общински съветник в кметството на Сеговия и вицепрезидент на асоциацията за култура „Сеговия - Израел“. Специалист по въпросите на еврейското културно наследство в Испания. Първото си интервю за българската преса г-жа Роса Моро де Андрес даде за в. „Класа“.


- Сеньора Моро, добре дошла у нас! Какви са първите ви впечатления от България?
- Добре познавам София, но ми предстои да опозная задълбочено българската духовност и културната памет на вашия народ. Ще го направя с удоволствие, защото в библиотеката ми винаги е имало специално място за книгите на Елиас Канети. Приемам назначението в София като огромна чест и привилегия. Вече посетих софийските музеи, археологическия ме омагьоса. Обиколих и книжарниците. Удивена съм, че върху 200 квадрата в центъра на София съжителстват в абсолютна хармония източноправославни църкви, джамия и синагога. Прекрасен пример за толерантност, за съжителство и взаимно уважение. Твърдо съм решила да уча български. За да чета Дора Габе на езика, на който е сътворила удивителна и непреходна красота в рими.

- Софийските трамваи са окичени с рекламите на института „Сервантес“. Какво предлага институцията за всички, които се интересуват от испанската култура и от вашия език?
- Институтът „Сервантес“ не е академия за изучаване на испански. Ние представляваме официално испанската държава, подкрепени от министерствата на образованието, културата и външните работи. Задачата ни е да разпространяваме и промотираме изучаването не само на испанския език, но и на културата, историята, науката и всички изкуства в моята страна. Отличителният ни знак е високото качество на преподаване на испански. Институтът единствен в света дава възможност за придобиване на дипломата ДЕЛЕ – сертификат за владеене на испански като чужд език. Той е признат в международен план и адаптиран към общата рамка на обучение в ЕС. ДЕЛЕ е ключът към овладяването на испанския език, към световните университети. В същото време това е ценен инструмент за достъп до испаноезичния трудов пазар Да учиш испански в института „Сервантес“, както казва нашият генерален директор Кармен Кафарел, е изключително практично.

- Да очакваме ли изненади в сферата на културата?
- Радва ме, че се интересувате изобщо от испанската култура, защото за нас са еднакво важни, нужни на съвременния читател и обогатяващи неговата духовност, и Гарсия Лорка, и Габриела Мистрал, и Пабло Неруда и Канети. Както и Камило Хосе Села, и Роса Монтеро, и Мигел Делибес. Институтът „Сервантес“ организира симпозиума „Език и медии“ с участието на български и испански журналисти. Двама от най-известните наши журналисти – Диего Карседо, председател на Асоциацията на европейските журналисти, и Алберто Гомес Фонт, генерален координатор на Fundéu (Фондация на спешния испански), ще участват в работата на симпозиума.
Иска ми се да отбележа и предстоящия концерт на известната испанска група „Охос де брухо“, носители на Grammy Latino, които смесват по неповторим начин в интерпретациите си джаз, поп и етно. Организираме и кръгла маса на тема „Литература и кино“ , за която сме ангажирали двама от най-известните и най-превеждани съвременни испански писатели – Мануел Ривас и Бернардо Атшага. И за да не бъда многословна, завършвам с Исабел Байон – фламенко звездата, която идва за феста „Джаз плюс“. Във всичко това разчитаме на помощта и подкрепата на испанското посолство, за което искрено благодаря.

- Успяхте ли да установите контакти с български интелектуалци, които са готови да сътрудничат в изпълнението на вашите проекти?
- Да, въпреки че съм отскоро тук, вече успях да се срещна с преподаватели, творци, писатели, преводачи, както и с политически дейци. Институтът „Сервантес“ е гостоприемно място за диалог, приятелско общуване, контакти, изучаване на езика, интервюта. Тази частица от Испания, гостоприемно приютена в самото сърце на София, е широко отворен дом както за всички, така и за всеки един от обитателите на града.

Интервюто взе Елиана Митова

Станете почитател на Класа