Полша и Франция застанаха зад Роман Полански

Полша и Франция се обединиха в защита на именития режисьор Роман Полански, който беше задържан на летището в Цюрих по американска заповед за арест. Варшава и Париж заедно ще настояват пред Вашингтон за освобождаването на режисьора. Полският министър на външните работи Радослав Сикорски смята да се обърне заедно с френския си колега Бернар Кушнер към американския държавен секретар Хилари Клинтън с молба да обмисли възможността президентът Барак Обама да го помилва.
Полският президент Лех Качински изрази изненада от ареста на Полански. Той се надява да обсъди случая с американски официални представители. “С американците обаче е адски трудно”, добави той. Полският министър на културата Богдан Здройевски посочи в изявление, че е “шокиран от новината за задържането на големия полски режисьор Роман Полански на швейцарска територия” и е поискал от полския външен министър бързо да се намеси по случая.
Няколко полски кинодейци, сред които Анджей Вайда, призоваха полското държавно ръководство да се намеси в подкрепа на Роман Полански. За освобождаването на режисьора се обявиха и организаторите на фестивала в Кан.
От 1977 г. срещу сега 76-годишния Роман Полански, обвинен в САЩ за сексуални отношения с малолетна, е в ход съдебна процедура. От 1978 г. той не е стъпвал на американска земя. Син на полски евреин и на руска емигрантка, Роман Полански прекарва детството си в гетото на Краков, а от 1976 г. е натурализиран французин.
Швейцария нямаше друг избор освен да задържи Полански, заяви швейцарската министърка на правосъдието Евелине Видмер-Шлумпф. “Швейцария не е била поставена под натиск от американците. Политиката няма нищо общо с това”, заяви тя. Швейцария единствено приложи споразумението за екстрадиция, което е подписала със САЩ, както е постъпвала и в други случаи, подчерта министърката. “В една правова държава не е възможно да се прилага различен подход. Би било неразбираемо някой известен човек да бъде третиран различно”, каза Видмер-Шлумпф.
Говорителка на швейцарското правосъдно министерство съобщи, че властите на САЩ имат срок от 40 дни да представят официално искане за екстрадиция на Полански. Временното задържане приключва, ако до 40 дни след извършването му швейцарските власти не получат официално искане за екстрадиция.

Станете почитател на Класа