Директори да могат да назначават роднините си

Да се разреши на директорите на културните институти да сключват трудови и други договори със своите съпрузи и роднини. Това предлагат от Министерството на културата в подготвения проект за допълнение на Закона за закрила и развитие на културата, съобщиха от ведомството.
Множеството творци, които към настоящия момент заемат творчески длъжности в културните институти, се оказват в кръга на свързаните лица за директорите на съответните институти по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Поводът за предложението на MК е, че всички творчески длъжности се заемат от лица с доказан талант и професионализъм в съответното изкуство и на практика липсата на такъв текст ги лишава от по-нататъшна професионална реализация.
При липсата на такова уточнение се налага директорите да търсят правно основание да прекратяват трудови правоотношения с творци само защото са в кръга на свързаните с тях лица, се посочва в съобщението.
МК предлага още да бъде изменена и допълнен Кодекса за социално осигуряване с цел да се създаде възможност балетистите и танцьорите в държавните и общинските културни институти да придобиват право на пенсия независимо от възрастта си при 25 години осигурителен стаж, изслужени като балетист или танцьор в държавен или общински културен институт.
Към настоящия момент пенсионирането на артистите - балетисти става при навършване на възраст от 52 години и трудов стаж около 29 години за жените и възраст от 57 години и трудов стаж около 33 години за мъжете.

Станете почитател на Класа