Херта Мюлер печели Нобелова награда за литература

Немската писателка Херта Мюлер, която е родена в Румъния, бе удостоена с Нобелова награда за литература, съобщиха световните агенции. Наградата включва 10 милиона шведски крони, равностойни на 980 000 евро, и ще бъде връчена на 10 декември на официална церемония в шведската столица. Шведската академия присъжда отличието на Мюлер както за поезията й, така и за нейната проза.
Мюлер, родена през 1953 г. в Нитцкидорф, Банат, е завършила германистика и румънска литература в Тимишоара. Първата й книга, „Низини", излиза в Румъния през 1982 г., цензурирана, както и всички останали румънски публикации. След години оригиналният вариант на творбата вижда бял свят в Германия. През 1987 г. Херта Мюлер емигрира с тогавашния си съпруг - писателя Рихард Вагнер, във федералната република. През следващите години тя преподава в редица университети. В момента живее в Берлин. Германия два пъти номинира Херта Мюлер за Нобелова награда за литература - през 1999 и 2008 г. Център в творчеството на Мюлер е съдбата на немското малцинство в страните от Източна Европа след Втората световна война. Самата Херта произхожда от това малцинство и е подложена на преследване от Секуритате. В творбите й присъства силен автобиографичен елемент. Като преводачка в един машиностроителен завод, тя е поканена да сътрудничи на Секуритате, а след като отказва - изгонена от работа.
В последния си роман Atemschaukel, Херта Мюлер разказва историята на 17-годишно момче, което след края на Втората световна война е отведено насила в трудов лагер в Съветския съюз. Това е бил начинът Германия да си плати заради безумствата на Хитлер според тогавашната съветска тоталитарна система. Досега книга на Херта Мюлер не е превеждана на български.

Станете почитател на Класа