Колкото по-високо, толкова по-модерно

Диана Йосифова

Само за три дни се наложи да преобърна гардероба си на 180 градуса. Защо ли? Защото температурите спаднаха с повече от 20 градуса и докато в събота и неделя се разхождах със сандали и ефирна рокля, днес вече съм със зимно яке, шал и дори ръкавици. Като повечето жени, на които им се наложи същата трансформация на гардероба, и аз възкликнах „Няма какво да обуя.“ Горчивата истина е, че есента вече властно диктува от модния подиум своите фешън прищевки.
Ако трябва с една дума да се опишат основните тенденции при обувките за този сезон, тя ще бъде „високо, много високо“. Обуването на всяка бота или ботуш с височина по-малко от 12 см този сезон ще се смята за модно самоубийство. Така че тази зима се очертава изключително неудобна. Особено за дамите, които трябва да стоят по-дълго време на крак или да изминават по-дълги разстояния. Но както добре знаем, красотата изисква жертви. За разлика от миналата година, когато основен писък на модата бяха ниските „гумени“ ботуши, тази зима, всички ще са на токчета.
На витрината на бутик Krizia & Bordji акцентът е върху ботушите тип „чизми”, които са с дължина до или над коляното. И макар че у нас на подобен род обувки се гледа като на нещо кичозно и евтино, звездите на световния шоубизнес вече побързаха да разходят чизмите си по червения килим. Забравете и за острите върхове – те са вече заоблени, като част от тях са затъпени и подчертани с метална или пластмасова пластина. Актуални са както вградените, така и видимите платформи, с оригинални декорации от капси и нитове. Най-накрая и тъмносиният цвят успя да си пробие път. В моделите на Krizia & Bordji той се съчетава с асфалтово или светлосиво. Лилавото от лятото продължава да бъде актуално за съжаление и през студения сезон.
D&G залагат на каубойския стил. В последната си колекция чантите и обувките са с цветни акценти в червено, съчетано със златисто или сребристо. Модели, за които всяка уважаваща себе си фолкпевица би мечтала. Продължават да са на мода големите чанти, макар че формата тип торба е изместена от по-твърдите делови обеми. Освен каубойските ботуши с ресни модните критици препоръчват и високи боти без пръст. Тенденцията, която започна още през миналата година, все още запазва силата си и през зимата на 2009 г.
Сандалите също продължават да са хит въпреки минусовите температури. Може би и затова Jimmy Choo залага именно на тях в колекцията си за H&M. Веригата магазини отново работи с дизайнер от световна величина. Запазената му марка са високите токове и многото каишки – такъв е акцентът и в линията му за шведския гигант. И ако се питате каква е логиката да носите сандали посред зима – тя е много проста. Демонстрира социален статус – т.е. фактът, че може да си позволите да сте с боси крака дори и в сняг, доказва, че от червения килим веднага влизате на топло в лъскавата си кола.

Станете почитател на Класа