Любов в 3/4 такт

Хореограф: Ирене Шнайдер,
Пом.хореограф: Дмитрий Перегудов
Диригент: Цанко Делибозов
Участват: Сара-Нора Кръстева, Диляна Никифорова, Марта Петкова, Дарина Бедева,Ясен Вълчанов, Росен Канев,Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Кирил Иванов, Еленко Иванов, Александър Александров, Екатерина Станимирова, Иванка Касабова, Анелия Цолова, Георги Аспарухов, Тодор Воденичаров и др.
Премира 13 ноември. Следващи спектакли 14, 21, 29. ХІ и 6.7. ХІІ.

„Винаги е трудно да утешиш болка, която не познаваш“
Александър Дюма-син „Дамата с камелиите”

Спектакълът „Дамата с камелиите” е по музика на знаменитата опера „Травиата“ на Дж.Верди, в редакция на Сергей Онсов; хореография и постановка Ирен Шнайдер (Германия), помощник хореограф – Дмитрий Передугов (Русия), художник на костюмите – Стефан Станисиц (Полша), сценограф – Еберхард Матиас (Германия). Последната постановка на спектакъла в България е осъществена в друга танцова версия, преди повече от 15 години, отново на сцената на Софийска опера. Това произведение е особено сценично предизвикателство заради сложността при трансформирането на образите от оперна в балетна стилистика.
Разбира се, балетният вариант не е "Травиата", версията търси ново психологическо разкриване на любовната драма и по-голяма близост с романа на Дюма и биографичните моменти в него. Стихията на валса, този изумителен танц за двама, покорила музиката от втората половина на 19-ти и началото на 20-ти век, ражада не само знаменитите валсове на Йозеф Ланер, Йохан Щраус, и по-сложните симфонични произведения на Карл-Мария фон Вебер, П. Чайковски, Ал. Глазонов, Г. Свиридов, но и операта на Верди, изцяло написана в тактът ¾, дръзко артистичен акт за художественото мислене на епохата. По-късно валсове ще създават и такива модерни композитори като М. Равел, Е. Сати, Д. Шостакович, С. Прокофиев, А. Хачатурян и Б. Бритън.
Всъщност валсът се появява през втората половина на XVIII в. и е един от първите бални танци, в него разстоянието между партньорите става минимално, понякога дори се допират един до друг. Затова Църквата го заклеймява като неморален... Верди се възползва от психологическите предразсъдъци, свързани с танца и от подходящото, силно емоционално либрето, за да създае уникално акустично и драматично превъплъщение на обществото от края на ХІХ-ти век и да изведе от сянката на миналото образа на покоряващата дама Мария Готие, чието сърце било способно на изумителна любов...

Петър Пламенов


 
Национална опера и балет
Адрес: София, ул. Врабча 1
Телефон: 02 987 13 66

Станете почитател на Класа