Излиза последният роман на Владимир Набоков

Димитрий Набоков, 74-годишният син на легендарния руски писател Владимир Набоков, пуска на книжния пазар последната книга на баща си „Произходът на Лаура“, съобщават американските вестници. Събитието се очаква с трепет в света на литературата, където Набоков продължава да буди интерес и с житейската си съдба, и с творчеството си. Геният на руската литература е написал „Лаура“ в Монтрьо, Швейцария, където прекара последните години от живота си. Набоков почина през 1977-а, малко преди това завеща на съпругата си Вера да изгори „Произходът на Лаура“. Вера обаче го запазва. След смъртта й през 1991-ва с авторските права на Набоков се заема синът му Димитрий.
Ръкописът на „Лаура“ е престоял близо 30 години в трезора на швейцарска банка. След дълги години колебание Димитрий реши да го извади на бял свят. Пред двайсетина подбрани специалисти Набоков-младши устрои четене в Университета Корнъл в САЩ, където баща му преподаваше през 50-те години. Оттогава курсират всевъзможни предположения и оценки за „Лаура“. От възхвали до твърдението, че записките изобщо не заслужавали целия шум около тях.
Става дума за роман, написан върху 138 картотекирани фиша с любопитното работно заглавие „Да умреш е забавно“. Вера, съпругата на писателя, старателно ги е подреждала. Набоков е писал доста неразбираемо, с молив. Било е нужно време текстът да бъде разшифрован. Десетилетия наред Димитрий мълчи и не смее на отвори банковия сейф с „Лаура“. Най- неочаквано заявява, че баща му се явил насън и му казал: „Хайде, време е, публикувай „Лаура“! Така погребаният последен ръкопис на Набоков излезе на бял свят през 2005-а и разбуни духовете в литературните среди.
След дълги уговорки сп. „Плейбой“ се сдоби с правото да пусне откъс от романа. Естествено, той не може да разкрие нито сюжета, нито внушенията на целия роман. Това обаче бе първата стъпка към цялостната публикация на романа, която е въпрос на дни. „Произходът на Лаура“ излиза в твърде атрактивен вариант. 76 страници от ръкописа са напечатани, след като са били надлежно разчетени. Те са комбинирани със снимки от ръкописните фишове. Така изданието се превръща в ценност за книгоманите. Сюжетът на „Лаура“ кръжи около преживяванията на старец, готов да предприеме „самоубийство на мозъка“, докато младата му и красива съпруга, сиреч Лаура, е готова пълноценно да живее.
Очаква се към края на ноември книгата да се появи на пазара. А с нея и нови любопитни факти около живота на Набоков.

Станете почитател на Класа