Прима от Акуила идва у нас

Федерика Карневале, вече световно име в операта, пристига у нас за премиерата на La vera costanza от Хайдн, която ще се играе на 22 януари в Софийската опера. Младата звезда участва в европейската копродукция на операта, която вече бе представена в Театро Реал в Мадрид. През следващите сезони същата постановка ще бъде направена на още няколко европейски сцени, където също ще бъдат ангажирани млади певци.
„Идвам от Акуила, града, разрушен от ужасяващо земетресение – каза само за „Класа“ Федерика Карневале. - Къщата ми е в самия център на града, в нея въобще не може да се живее. Но вместо да я разруши и издигне отново, кметството взе решение тя да бъде възстановена, за да се запази античният облик на градския център. Мнозина от моите съграждани живеят на хотел, градът още лекува раните си. Разказвам всичко това, защото светът е потресен от ново опустошаващо земетресение – в Хаити“, припомня Федерика. Тя подхожда към творбата на Хайдн с пиетет, защото творчеството на великия майстор крие неподозирана красота и си струва да бъде съхранено за поколенията.
La vera costanza е поставена от нашумелия италиански режисьор Елио ди Капитани, който изигра ролята на Берлускони във филма „Кайман“ на Нани Морети. Негов асистент пренася постановката на бг сцена с участието на млади български певци. На пулта на младежкия оркестър е Деян Павлов. „Българската публика ще види впечатляващо зрелище и ще се наслади на великолепна музика. И всичко това – поднесено от младежки състав. Ние, певците от по-младото поколение, сме призвани да направим достояние на публиката творби, които не бива да потъват в забрава. Защото бъдещото техническо поколение има нужда от духовност, за да оцелее“, обяснява Федерика. Младата певица е лауреатка на световноизвестния певчески конкурс „Тоти дал Монте“, който по традиция дава зелена улица на най-добрите гласове в света.

Станете почитател на Класа