Ако стана шеф на БНТ....

Емил Кошлуков: Ако стана шеф на БНТ, спирам “Стани богат” и махам социологията в “Референдум”; Сашо Диков: Ако стана шеф на БНТ ще показваме и скандалите, и брифингите на премиера

 

 

 

Ако стана шеф на БНТ, бих спрял “Стани богат” и социологията в “Референдум”.

Това заяви журналистът Емил Кошлуков пред СЕМ, цитиран от информационните агенции.

„Стани богат“ и „Референдум“ са от най-скъпите предавания в обществената телевизия и затова при изслушването пред медийните надзорници Кошлуков подчерта, че би бил прекратил част от договорите. Така, „Стани богат“ ще се сбогува с аудиторията на националната телевизия, защото „ние не можем да си го позволим“. Колкото до „Референдум“, Кошлуков изтъкна, че договор с агенция за маркетингови и социални проучвания – “Алфа Рисърч”, коства на телевизията четири пъти повече от сумата, заделена за хонорари на екипа. Макар че не каза категорично каква би била съдбата на предаването, той поясни, че този договор би бил прекратен.

 

https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/5687131.jpg?itok=Cw3iO0OV

 

„Френската обществена телевизия – която има френски представител на световното по футбол и отборът дори печели – не купува правата. Излиза, че или те не си изпълняват обществената мисия, което не ми се вярва, или че не могат да си го позволят. Излиза, че ние, които имаме в пъти по-малък бюджет от тях, сме по-богати за спортни права. А ние излъчваме целия спорт, който съществува на планетата“, обясни още Кошлуков относно проблематичната тема за закупуването на правата за излъчване на спортни събития.

По думите му, ако БНТ 3 не може да функционира като спортен канал, то той би бил заличен под негово ръководство. „Спортните права са лукс, който БНТ не може да си позволи. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони“, каза още кандидатът за генерален директор на БНТ, цитиран от “Монитор”.

 

https://i2.offnews.bg/events/2018/04/03/677973/phpxth7qu_800x*.jpg

 

Сред акцентите в представената от Емил Кошлуков концепция в рамките на изслушването му за поста генерален директор на обществената медия пред СЕМ е да създаде пътна карта за мултимедийното развитие на БНТ.

Още в началото на развитието на визията си той изтъкна, че БНТ не среща толкова голяма конкуренция в лицето на големите частни телевизии като БТВ и Нова телевизия, а в това на мощните търговски медии от ранга на Netflix и Amazon.

Дори създателите на устройства като Apple произвеждат съдържание, уточни настоящият временно изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията.

Пред членовете на Съвета за електронни медии той изтъкна, че БНТ трябва да се развива и на новите платформи, като по-конкретно визира създаването на мобилно приложение, с което зрителят да може да получи своевременно известие за случила се новина.

В концепцията му влизат още създаването на нови предавания, силен акцент върху филмовото производство, технологично обновление и нови органи на управление. Така, Кошлуков възнамерява да развие и програмен съвет – консултативен орган, чиито членове да бъдат строго определени (като директори на различни звена, представители от Обществения съвет на БНТ) и да носят заедно отговорността. „Важно е програмата да не се базира на еднолични решения на принципа „Това ми харесва, ще го включа в програмата“, изясни още той.

Сред заложените принципи в идеята му за развитие на обществената медия влиза и по-голяма прозрачност и отчетност включително и към СЕМ.
Първо трябва да свалим нашите карти – да се открием пред обществото, и след това можем да искаме пари, аргументира тази своя идея Кошлуков.

По отношение на модела на финансиране, според него трябва да се избере един от три варианта – дали БНТ да мине изцяло на държавна издръжка без да излъчва реклами; да засили продажбите на рекламно време, в т.ч. чрез аутсорсване на дейността към рекламни агенции; или най-накрая да се пусне фондът за публичното ѝ финансиране, но след като авторитетът на телевизията стане достатъчно добър, за да имат зрителите доверие в прозрачността на разходите.

Запитан за нашумелия доклад за финансовата криза в телевизията, Кошлуков отговори:
“Много ми е неприятно да говоря по тази тема. Критиката по мой адрес мога да я подмина. Като православен знам, че на друг му е дадено правото да съди живи и мъртви. Но бяха отправени клевети към наши колежки с добра репутация, качества и достойнства. Позволиха си да ги набедят в извършване на престъпление. Клеветниците отиват в прокуратурата и казват, че има престъпление, или да престанат да говорят така за колегите”, каза кандидатът. Той изброи и имената им – това са главният счетоводител и още две ръководителки на звена, отговорни за бюджета и финансите в БНТ.

БНТ3 да го приключим, ако не може да съществува в този си вид, понеже спортните права поскъпват много и са лукс, което БНТ не може да си позволи, коментира още Кошлуков.

Попитан за ограничаването на публицистиката и засилване на т.нар инфотейнмънт съдържание в програмата на БНТ в периода, в който той е програмен директор и и.д. генерален директор, Кошлуков отговори:

“Може би, трябва да видя данните, не съм запознат в този доклад. Ще говоря с Уляна Пръмова веднага, за да видя защо в има такива проблеми, ще го проверя на секундата. (…) Вие непрекъснато искате да давам оценка на г-н Каменаров, Вие не познавате ли структурата?”

Днес СЕМ ще изслуша и последния шести кандидат в конкурса – журналистът Стоил Рошкев.

Гласуването в съвета е утре – тогава ще стане ясно името на новия генерален директор на БНТ.

”Много хора ще си кажат – ако го изберат, ще плюе от сутрин до вечер Бойко Борисов. В телевизиите, в които съм работил, сме показвали и скандалите, но и брифинги, конференции с участието на премиера – просто това не прави впечатление”, коментира Сашо Диков на изслушването от членовете на СЕМ.

В това отношение той обеща “еднакъв аршин и към власт, и към опозиция”.

“Не може в пика на “Апартаментгейт”предаването “Референдум” да се занимава с Турция и с проблемите на Европа – това е бягство от най-важните проблеми в държавата, заяви Диков.

Той смята, че в БНТ1 акцентът трябва да е върху новините, публицистиката и разследващата журналистика. “По света и у нас” трябва да запази часа на централната си емисия (20:00), а след него да се излъчва публицистичен час (21:00-22:00).

Засилен информационно-публицистичен елемент с много преки включвания той предлага за БНТ2. Там било подходящо, например, да се прави ежедневно шоу “Властта днес” – от парламента с интервюта и преки включвания, от брифинги на кабинета и министерствата и други водещи събития. Според Сашо Диков БНТ2 не може да остане в сегашния си формат (канал за култура и образование), защото за това няма достатъчно публика.

БНТ трябва да има и студийни предавания с дискусионен характер а’ла Си Ен Ен, посочи журналистът. Многократно той даде примери с работата си в Канал 3 и Би Ай Ти, които по думите му за кратко направил по-търсени, гледаеми и с високо доверие сред зрителите.

БНТ3 трябва да се запази като програма за спорт, но и за здравословен начин на живот – с предавания за фитнес и пр., каза още Диков.

Ако до три месеца след встъпването си в длъжност не успее да реализира замисъла в концепцията си, би подал оставка.

По-късно днес СЕМ ще изслуша и останалите двама кандидати в конкурса – Емил Кошлуков и Стоил Рошкев, а утре петимата членове на регулатора ще гласуват кой да бъде новият генерален директор на националната телевизия.

 

ФРОГ, ЕПИЦЕНТЪР

 

 

Станете почитател на Класа