Откриха първата напълно годна за живот планета

Тя не е нито твърде гореща, нито твърде студена, всъщност астрономите вярват, че температурата на новооткритата планета е напълно подходяща за поддържането на живот, съобщи Ройтерс. Планетата обикаля червено джудже, наречено Gliese 581, а масата й е между три и четири пъти по-голяма от земната, а на повърхността й би могло да има вода в течно състояние, обяви екипът от учени от Калифорнийския университет „Санта Круз“ и института „Карнеги“ във Вашингтон. Ако всички тези данни бъдат потвърдени, тя ще се окаже екзопланетата, най-много наподобяваща Земята от всички открити досега, и първата потенциално обитаема планета. За астрономите „потенциално обитаема“ планета е такава, която може да поддържа живот, но не непременно такъв, който хората биха сметнали за комфортен“. Това зависи от много фактори, но течната вода и наличието на атмосфера са сред най-важните.
Учените са открили планетата с помощта на индиректни измервания с телескопа „Кек“ в Хаваи. С него звездата Gliese 581 е била наблюдавана в продължение на 11 г. в търсене на планети, кръжащи около нея. „Фактът, че успяхме да открием планетата толкова скоро и тя е толкова близо, означава, че подобни планети се срещат изключително често“, обясни Стивън Вогт от Калифорнийския университет „Санта Круз“.
Планетата, наречена Gliese 581g, е разположена в съзвездието Везни на 20 светлинни години от Земята.
Учените са изчислили, че температурите на планетата варират от -31 до -12 градуса по Целзий. Тя е винаги обърната с една и съща страна към своето слънце, точно като Меркурий, така че едната страна винаги е много гореща, а другата е вечно студена, като условията на границата са подходящи за живот. Ако планетата се окаже скалиста, подобно на Земята, нейната гравитация ще е подобна на земната и ще бъде възможно наличието на вода на повърхността й.

Станете почитател на Класа