Търсят извънземен живот в стратосферата

Живот от Космоса може би е оцелял в най-отдалечените краища на земната атмосфера, смятат учени, които планират мисия за издирване на бактерии и други живи организми, съобщи „Дейли телеграф“.
Британски изследователи, работещи съвместно с Европейската космическа агенция, ще пуснат балон тази седмица, оборудван с инструменти за изследване на стратосферата за бактерии и други микроорганизми. Според тях вероятно съществуват видове, способни да оцелеят при висока радиация, много ниски температури и почти пълен вакуум. Тези организми може би са напълно непознати за науката и може да са донесени от далечния Космос с астероиди или комети. Учените се надяват да открият и нови видове бактерии, изхвърлени в атмосферата от изригнали вулкани.
„Съществуват теории, че животът на Земята е дошъл от Космоса, така че ние искаме да узнаем дали животът може да оцелее в тежките условия на стратосферата – температури от минус 90 градуса по Целзий, почти пълен вакуум и опасна радиация. Ако живи организми могат да издържат в тези условия, това означава, че ще могат да оцелеят и на Марс или на астероиди“, обясни Клара Хуанес-Валехо от университета „Кранфийлд“.
Балонът, който ще бъде изведен на височина от над 32 км над Северния полярен кръг, е разработен съвместно с компанията Alpha Micro. Мисията ще струва 60 хил. паунда. Балонът е оборудван с филтри, които ще вземат проби от стратосферата.
Смята се, че животът се е появил на Земята преди около 3,8 млрд. години, но все още няма единна версия за начина, по който се е зародил. Някои астробиолози вярват, че първичните форми на живот са били донесени на нашата планета от астероиди или комети. Скорошни изследвания обаче показват, че е възможно животът на Земята да предшества астероидна бомбардировка отпреди 3,9 млрд. години и живи организми да са оцелели в подземни „скривалища“, където са били защитени от ударите.

Станете почитател на Класа