Гените са виновни за лошото поведение

Родителите на деца, които не могат да се концентрират, склонни са да нервничат и действат импулсивно, вече могат да избегнат критиките към възпитателните си способности, след като учени установиха, че синдромът на хиперактивността и дефицита на вниманието е генетично обусловен, съобщи „Индипендънт“.
Едно на всеки 50 деца е засегнато от синдрома, който привлича неодобрителни погледи и мъмрене от хора, убедени, че лошото поведение се дължи на лоши родители, прекалено много захар и добавки в храната на децата. Сега учени от Университета в Кардиф установиха, че причината за това поведение е в гените. Те са сравнили ДНК от две групи деца, със и без синдрома, и са забелязали различия, които доказват генетичната причина за състоянието.
Вече е известно, че синдромът се предава на поколенията, но досега не бе ясно, дали „наследствеността“ е резултат от споделената среда или от споделените гени. Учените са установили, че частите от генома, които са засегнати, са същите, които участват при състояния като аутизъм и шизофрения, което предполага известно застъпване между заболяванията.

Станете почитател на Класа