×

Message

Error while downloading file File not found on server

Откриха вид водорасли - най-ефикасният източник на биогориво

Учени от компанията Ocean Nutrition Canada в Халифакс, Нова Скотия, която е най-големият производител на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, откри случайно вид водорасли, произвеждащи значително количество липиди, които могат да се използват като основа за биогориво, съобщи "Ню Йорк таймс".
В рамките на петгодишно изследване през 2005 г. учените анализирали проби от водорасли за конкретни хранителни съставки. Така те открили едноклетъчния организъм, произвеждащ триглицериди, представляващи основната част от мазнините, които могат да се използват като суровина за биогориво. Според експерти това е най-ефикасният организъм за получаване на биогориво, известен досега. Той произвежда мазнини 60 пъти по-бързо в сравнение с всички останали водорасли, използвани за създаване на биогорива.
Компанията ще оглави консорциум за разработване на технология за производство на биогориво в търговски мащаб от открития от нея щам, наречен ONC T18 B. Той не произвежда липиди с обикновена фотосинтеза, а с преобразуване на редуцирани органични съединения. Това означава, че отпада необходимостта щамът да се отглежда на пряка слънчева светлина.
Фотосинтезиращите водорасли, които преобразуват слънчевата светлина и въглеродния диоксид в липиди, могат да генерират 10 до 20 пъти повече гориво от селскостопански култури като царевицата, която се използва за производство на етанол. Производството на биогориво от открития щам може да започне до десет години.

Станете почитател на Класа