Бащата на ин витрото Робърт Едуардс взе "Нобел" за медицина

Британският учен Робърт Едуардс бе отличен вчера с тазгодишната Нобелова награда за медицина за разработването на ин витро оплождането – откритие, което помогна на милиони безплодни двойки да имат деца, съобщи АП.
„Неговите постижения направиха възможно лечението на безплодието – състояние, което засяга над 10% от двойките по света. Близо 4 милиона бебета са се родили благодарение на технологията ин витро. Днес идеята на Робърт Едуардс е реалност и носи радост по света“, обявиха от Нобеловия комитет в Стокхолм.
85-годишният Едуардс, който е професор в университета „Кембридж“, започва работата си върху ин витро оплождането още през 50-те години на миналия век. Съвместно с Патрик Стептоу, който почина през 1988 г., Едуардс разработва технологията, при която яйцеклетките се оплождат извън организма, след което се имплантират в матката. На 25 юли 1978 г. във Великобритания се ражда първото ин витро бебе – Луис Браун. Днес вероятността безплодна двойка да има дете след ин витро процедура е 20%, колкото е и вероятността да се зачене по естествен път при здравите двойки.
Стептоу и Едуардс откриват първата ин витро клиника в Борн Хол в Кембридж. В изявление преди обявяването на Нобеловата награда от клиниката в Борн Хол обявиха, че един от моментите, в които Едуардс се е чувствал най-горд, е, когато е разбрал, че след Луис Браун в клиниката са се родили 1000 бебета с помощта на ин витро оплождане и е съобщил тази новина на вече тежко болния Стептоу малко преди смъртта му.
Нобеловите награди започват да се раздават съгласно завещанието на шведския индустриалец Алфред Нобел. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901-ва, пет години след смъртта на Нобел. Отличието тази година е на стойност 10 милиона шведски крони, или 1,5 милиона долара.
Миналата година Нобеловата награда за медицина си поделиха трима американски учени – Елизабет Блекбърн, Карол Грейдър, Джак Шостак. Те бяха отличени за откритието на функцията на ензима теломераза, който защитава генетичната информация в клетката и предотвратява стареенето й.

Станете почитател на Класа