Груповият интелект е по-висок с повече жени в екипа

Когато става въпрос за интелект, цялото действително може да е по-голямо от сумата на неговите части. Изследване на Масачузетския технологичен институт, университета “Карнеги Мелън” и Юнион Колидж показва, че груповият интелект се простира извън когнитивните способности на отделните хора в екипа, както и че ефективното взаимодействие в групата зависи от броя на жените в нея, съобщи „Сайънс дейли“.
Много социолози поддържат схващането, че способността на отделните хора да се справят добре с различни когнитивни задачи демонстрира наличието на измеримо ниво на интелект при всеки индивид. Сега учените прилагат подобен принцип при малки групи от хора. „Решихме да тестваме хипотезата, че групите, подобно на отделните хора, притежават последователна способност за разрешаване на различни видове задачи“, обяснява Анита Уилямс Ули от университета “Карнеги Мелън”. “Установихме, че съществува обща ефикасност, групов интелект, който може да предскаже доколко успешно ще е представянето на групата в много ситуации“, посочват Томас Малоун и Патрик Макгавърн от Масачузетския технологичен институт. Според учените този групов интелект зависи от това колко добре работят заедно отделните индивиди в групата. Например групите, в които отделните личности притежават по-висока „социална чувствителност“, се оказват с по-висок групов коефициент на интелигентност. Социалната чувствителност определя колко добре възприемаме емоциите на околните. Изследването показва, че групите с ясно изразен лидер се оказват с по-нисък групов интелект от тези, в които диалогът е по-равномерно разпределен. Екипите с повече жени демонстрирали по-висока социална чувствителност и съответно по-висок екипен интелект.
За да стигнат до тези изводи, учените са изследвали 699 души в групи от по двама до петима. Групите били помолени да работят над различни задачи – от визуални ребуси, до преговори, брейнсторминг и игри. Изследователите установили, че груповият интелект отговаря за около 40% от представянето на екипите. Освен това те открили, че успешното справяне със задачите не се дължи непременно на индивидуалните способности на хората в групата. Средният и максималният коефициент на интелигентност на отделните хора невинаги позволявал да се предскаже успехът на групата. След като анализирали данните от изследването обаче, учените открили, че броят на жените в групата оказва влияние върху резултатите. Те подчертават, че първоначално изследването не е имало за цел да се фокусира върху ефекта на половете. По-нататъшните изследвания обаче показали, че по-високите резултати се дължат именно на по-силната социална чувствителност на жените.

Станете почитател на Класа