Влюбването съвсем не е просто, но е бързо

Влюбването изобщо не е толкова просто, колкото си мислим, но затова пък е много бързо. Онези дълбоки и непреодолими чувства, които свързваме с влюбването, са резултат от сложна и интензивна мозъчна дейност, съобщава „Индипендънт“, позовавайки се на ново изследване.
Според учените, участвали в него, любовта не е просто основна емоция, а сложен и делови процес, в който участват цели 12 области от мозъка, които работят заедно, за да произведат и поддържат вълшебния момент. Освен това те са установили, че мозъчната активност, отговаряща на любовта, започва едва една пета от секундата, след като бъдем „пометени“ от силната емоция.
Според новото проучване, наречено „Невровизуализация на любовта“, регионите на мозъка с определено неромантични имена като дорсолатералния среден фронтален гирус и предния цингуларен кортекс, както и химикали като фактора на растежа на невроните, допамина и окситоцина, участват в дирижирането на любовта. Някои от областите в мозъка са същите, които се активират под влияние на наркотични вещества, предизвикващи еуфория, което предполага, че влюбването може да има същия ефект върху мозъка като кокаина.
В основата на проучването е функционалният магнитен резонанс, използван за наблюдение на мозъчната активност. Колкото по-активна е една част от мозъка, толкова повече кислород използва. Функционалният магнитен резонанс засича увеличения поток от кръв, необходим на мозъка за набавянето на повече кислород. До момента са извършени шест изследвания с помощта на тази технология, в която са участвали 120 души. Резултатите са анализирани от учени от университетите в Сиракюз, Ню Йорк и Западна Вирджиния, и са използвани за съставянето на „карта на любовта“ в мозъка.
В един от експериментите 17 мъже и жени са били изследвани с функционален магнитен резонанс, докато наблюдавали снимки на своите партньори за 17 секунди. Образите на мозъците им показали повишена активност в районите на опашатото ядро и путамена, които се свързват с хормона допамин и усещането за еуфория и удовлетвореност. Засилена активност се наблюдавала и в други допаминови области, които се активизират при употребата на кокаин.

Станете почитател на Класа