В океаните може да има още 750 хиляди неоткрити видове

Биоразнообразието в световните океани е много по-голямо, отколкото се смяташе досега, според първото преброяване на морските видове, продължило десет години, съобщи „Дейли телеграф“.
При преброяването са идентифицирани почти 250 хиляди видове, като се предполага, че е възможно още 750 хиляди да са все още неоткрити. В рамките на проекта са идентифицирани повече от 6000 нови видове. Въпреки неочаквания мащаб на биоразнообразието в океаните, докладът ще отправи предупреждение, че хората оказват разрушителен ефект върху числеността на много от видовете чрез риболова и замърсяването. В преброяването са участвали над 2700 учени от целия свят, които са осъществили повече от 540 експедиции във всички океани. Голяма част от откритията са направени в студения и неприветлив океан около Антарктика, където морският живот се развива в много по-големи мащаби в сравнение с останалите части на света. Морските паяци например, които са с размери, не по-големи от човешки нокът във водите около Великобритания, в океана на Антарктика са с размери до 23 см.
Морското дъно, за което по-рано се смяташе, че е почти безлюдно заради огромното налягане, непрогледна тъмнина и ниски температури на дълбочина над 1,8 км, е донесло най-големите изненади. Учените са открили огромни колонии от различни видове, пръснати по океанското дъно, разположени край хидротермални отвори.

Станете почитател на Класа