Откриха нов метод за превръщане на отпадъчната топлина в електричество

Общото между автомобилните двигатели, заводите и соларните панели е, че всички те произвеждат топлина, по-голяма част от която се губи. Физици от Университета в Аризона обаче са открили нов метод за улавяне на отпадъчната топлина и превръщането й в електричество, съобщи „Сайънс дейли”.
Тяхното молекулярно термоелектрическо устройство би могло да се използва за разработването на по-ефективни автомобили, електроцентрали, заводи и соларни панели. Освен това по-ефективните термоелектрически материали биха могли да извадят напълно от употреба унищожаващите озоновия слой фреони.
„Термоелектричеството прави възможно топлината да се превръща директно в електрическа енергия по екологично чист начин”, обяснява един от водещите автори на изследването Джъстин Бъргфилд. „Очакваме термоелектрическото напрежение да е около 100 пъти по-високо от онова, което са постигнали други досега в лабораторни условия”, подчерта Чарлз Стафорд, ръководител на изследователския екип.
Улавянето на енергията, изгубена с отпадъчната топлина, отдавна е завладяло мечтите на инженерите, но до момента липсва ефикасна и икономически конкурентна концепция, която да замени вече разработените технологии. За разлика от съществуващите устройства за преобразуване на топлината, като хладилниците и парните турбини, изобретението на Бъргфилд и Стафорд не изисква никаква механика или химикали, унищожаващи озоновия слой. Вместо това те използват подобен на гума полимер, притиснат от двете страни с метални пластини, действащи като електроди. Материалът, който е с дебелина от около 2,5 милионни от сантиметъра, може да бъде използван за облицоване на автомобилни ауспуси или комини, където да улавя отпадъчната топлина и да генерира електричество.
„Соларните панели се нагорещяват твърде много и ефективността им спада. Можем да улавяме част от топлината и с нея да генерираме допълнително електричество, докато в същото време панелът се охлажда и фотоволтаичният процес става по-ефикасен’, обяснява Стафорд. „С едно термоелектрическо устройство, създадено по нашия модел, могат да бъдат захранени около 200 100-ватови електрически крушки с отпадъчната топлина на един автомобил. С други думи ефективността на автомобила може да се повиши с над 25%, което би било идеално за хибридните модели, които използват електрически двигатели”, смята още той.

Станете почитател на Класа