Графенът донесе "Нобел" за физика на двама учени с руски произход

Един тънък слой обикновен въглерод донесе на професорите от Университета в Манчестър Андре Гейм и Константин Новоселов тазгодишната Нобелова награда за физика. Двамата грабнаха приза вчера за „революционните си експерименти в областта на двуизмерния материал графен“, съобщи в прессъобщение Кралската шведска академия на науките.
Графенът представлява форма на въглерода. Той е най-тънкият и най-издръжливият наноматериал. Като електрически проводник той се представя толкова добре, колкото и медта, а като топлинен проводник надминава всички останали известни материали. Графенът е напълно прозрачен, но е толкова плътен, че дори хелият, който има най-малката молекула, не може да премине през него.
Гейм и Новоселов извличат графена от парче графит, какъвто се използва във всички най-обикновени моливи. С помощта на скоч те успели да отлепят „люспа“ от въглерод с дебелина от само един атом. Дотогава повечето учени смятаха, че е невъзможно подобни тънки кристални материали да останат в стабилно състояние. С помощта на графена обаче физиците сега могат да изучават нов клас двуизмерни материали с уникални свойства. Графенът прави възможни експерименти, които дават нова насока на феномените в квантовата физика. Той има и многобройни практически приложения, включително създаването на нови материали и изработването на иновативна електроника. Графеновите транзистори ще са много по-бързи от днешните силиконови транзистори и ще се използват за създаването на много по-ефективни компютри.
Тъй като е на практика прозрачен и добър проводник, графенът е подходящ за разработването на прозрачни, реагиращи на допир екрани, светлинни панели и дори соларни клетки. Когато се смеси с пластмаси, графенът ги превръща в проводници на електричество, като същевременно ги прави устойчиви на топлина и по-здрави. Тези свойства могат да бъдат използвани в нови свръхздрави материали, които са същевременно тънки, еластични и леки. В бъдеще подобни материали могат да се използват в сателити, самолети и автомобили.
Гейм и Новоселов работят заедно отдавна. Двамата започват кариерата си в Русия, където са родени. 36-годишният Новоселов, който е с холандско гражданство, първоначално работи в Холандия с 51-годишния Гейм, който има двойно руско и британско гражданство, а след това и във Великобритания.
Миналата година Нобеловата награда за физика си поделиха трима учени. Американецът от китайски произход Чарлз Као бе награден за постиженията в областта на предаването на светлина на дълги разстояния с помощта на оптически влакна. Откритието е направено още през 1966 г.
Другата половина от наградата бе поделена между Уилард Бойл от Канада и американеца Джордж Смит, които бяха отличени за изобретяването на дигиталните сензори CCD (charge-coupled device) през 1969 г.

Станете почитател на Класа