Ръстът зависи от гените

Колко висок е един човек, зависи почти изцяло от гените му – в 80% от наследствеността и само в 20% - от храната и околната среда, съобщи „Дойче веле“. До този извод са стигнали учени от Бостън.
Определящ е обаче не един-единствен ген, а сложно взаимодействие между различни елементи на наследствеността. Учени от 203 института в Европа и САЩ са си сътрудничили за проучването. Под ръководството на Хана Ланго Алън и Джоел Хиршхорн, учените от Детската клиника, института „Броуд“ и Харвардския медицински институт в Бостън и Кембридж са изследвали систематично гените и ръста на 185 хиляди индивида на зряла възраст. При това те са открили няколко хиляди генетични маркери, определящи височината.
180-те възлови за ръста места често са разположени в близост до болестните гени – например тези за анормално развитие на костната система или пък за артрит и диабет. Авторите на научното изследване предполагат, че тези гени непряко влияят върху ръста.
"За първи път намираме доказателства за връзката между ръста и заболеваемостта", обяснява Фернандо Риваденейра от медицинския център "Еразъм" в Холандия.

Станете почитател на Класа