Регистрираха неизвестен досега език в Индия

Изследователи откриха нов за науката език в отдалечен район от Индия, съобщи Би Би Си.
Известен под името коро, той изглежда отделен от останалите езици в семейството, към което принадлежи. Новооткритият език обаче се оказва застрашен.
Коро е бил открит от екип от лингвисти по време на експедиция в Аруначал Прадеш в Североизточна Индия, които работят по проект на „Нешънъл джиографик“ за застрашените езици. Те издирвали други два малко известни езика, разпространени само в малък регион. Докато ги записвали обаче, учените се натъкнали на трети език, който бил напълно непознат за тях и никога не бил регистриран. Лингвистите са регистрирали няколко хиляди думи и установили, че коро се отличава от останалите езици в региона. Той принадлежи към тибетско-бирманската езикова група, която включва около 150 езика, разпространени в Индия. Учените обаче не са успели да открият езици в рамките на групата, които да са близки до коро.
Смята се, че половината от всички 6909 известни езика по света са застрашени и коро е един от тях. Той никога не е бил записван и се говори само от 800 до 1200 души.

Станете почитател на Класа