Определиха параметрите на щастието

Учените успяха да опровергаят т. нар. теория на крайната точка (set-point), която обяснява причините защо едни хора се чувстват щастливи, а други – не, съобщи Нюзру. Според тази теория чувството на щастие е закодирано на генетично ниво и остава константа.
Специалисти от Университета в Тилбург (Холандия) и института „Макс Планк“ по биология на развитието в Германия под ръководството на д-р Брус Хеди от Мелбърнския университет в Австралия в продължение на 24 години са провеждали анкета сред жителите на Германия на възраст от 25 до 60 г. Резултатите показали, че е по силите на всеки човек да бъде щастлив. Изследователите са доказали, че чувството на удовлетвореност от живота и щастието се поддават на управление и зависят от напълно конкретни параметри.
На първо място учените са поставили емоционалната уравновесеност на партньора. „Независимо от продължителността на отношенията, щастливи се оказват тези двойки, в които партньорите са емоционално уравновесени“, поясни д-р Хеди.
На второ място се нареждат жизнените приоритети. „Хората, за които в живота най-голяма ценност представлява семейството, са по-щастливи, отколкото тези, които считат за абсолютни приоритети материалните ценности и кариерата. Тази ситуация е характерна и за мъжете, и за жените. Но има и една генерална разлика: жените, чийто партньор поставя на първо място семейните ценности, са много по-щастливи от другите“, казва Хеди.
На трето място е съотношението между работа и почивка. „За мъжете и жените недостатъчната заетост с работа влияе значително по-лошо на емоционалното състояние, отколкото прекомерната натовареност с работа“, сочат резултатите от изследването.

Станете почитател на Класа