Американец и двама японци си поделиха "Нобел" за химия

Нобеловата награда за химия тази година бе връчена на американеца Ричард Хек и японците Ейичи Негиши и Акира Судзуки, съобщиха от Кралската шведска академия на науките. Тримата си поделиха приза за органичния синтез с помощта на паладиев катализатор, което позволява по-ефикасно свързване на въглеродни атоми и изграждането на такива сложни молекули, каквито създава и природата.
Органичната химия е в основата на живота и отговаря за голям брой изумителни природни феномени като например багрилата при цветята, змийската отрова и вещества, унищожаващи бактерии, като пеницилина. Органичната химия позволява на човека да надгражда върху онова, което природата е създала, и да използва способността на въглерода да влиза в ролята на стабилен скелет за функционални молекули. Това прави възможно създаването на нови лекарства и революционни материали като пластмасата. За да могат да създават подобни сложни химикали, химиците трябва да могат да свързват въглеродни атоми. Въглеродът обаче е стабилен и атомите му не взаимодействат лесно помежду си. Първите методи, използвани от химици за свързване на въглеродни атоми, се основават на различни техники, които правят въглерода по-реактивен. Подобни методи действат, когато се създават прости молекули, но когато целта е да се синтезират по-сложни молекули, се получават твърде много нежелани странични продукти.
Органичният синтез с помощта на паладиев катализатор решава този проблем и предоставя по-прецизен и ефикасен инструмент. В реакциите, кръстени на тримата тазгодишни нобелисти – Хек, Негиши и Судзуки, въглеродните атоми се срещат с паладиев атом, след което тяхната близост дава начало на химична реакция. Този метод се използва в изследвания по цял свят, както и в търговски продукти във фармацията и електрониката.
Миналата година Нобеловата награда за химия бе поделена между двама американци и една израелка. Венкатраман Рамакришнан, Томас Щайц и Ада Йонат получиха отличието за разработките и изследванията си по биохимия, в частност в областта на рибозомите и синтеза на протеините в клетките. Ада Йонат е четвъртата жена, която печели Нобелова награда за химия. Първата е Мари Кюри – през 1911 г.

Станете почитател на Класа